back to top
29.6 C
Athens
Σάββατο 16 Αυγούστου 2025

ΕΕΘ: Ζητά γνωμοδότηση από δικηγορικό γραφείο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που καταγγέλουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναδεικνύει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στηρίζοντας τους ασφαλιστές μέλη του στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος ανάθεσε σε έγκριτο δικηγορικό γραφείο, την σύνταξη γνωμοδότησης επί του θέματος του αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται από διάφορους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

Αναλυτικά:

- Advertisement -

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατανοεί την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία που εκφράζει ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών λόγω των ανορθόδοξων εμπορικών πρακτικών που ακολουθούν τα λεγόμενα εναλλακτικά κανάλια πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα και οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Ειδικά τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, ως προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιήσει ο καταναλωτής κάποια άλλη αναγκαία τραπεζική συναλλαγή.

Ο κλάδος κάνει λόγο για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι παραπάνω διανομείς προσφέρουν συνδυασμένες παροχές με την υπογραφή ασφαλιστηρίων συμβολαίων όπως πρόσθετες παροχές ή και σημαντικές μεμονωμένες εκπτώσεις.

- Advertisement -

Μάλιστα το ΕΕΘ στηρίζοντας τους ασφαλιστές μέλη του στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος ανάθεσε σε έγκριτο δικηγορικό γραφείο, την σύνταξη γνωμοδότησης επί του θέματος του αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται από διάφορους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει σε διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων να χρησιμοποιούν μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και αθέμιτες, παράνομες ή παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές, ιδίως να προσφέρουν εκπτώσεις ή ειδικά ευεργετήματα με στόχο τη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου, και να διαφημίζουν εκπτώσεις, ωφελήματα ή και παροχές που δεν ανταποκρίνονται στα ισχύοντα τιμολόγια και όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Παρόλα αυτά, καθημερινά τα τραπεζικά ιδρύματα αξιοποιούν τη σχέση που έχουν με τους πελάτες (μπλοκ επιταγών, δανειακές υποχρεώσεις, ευνοϊκές απολαβές καταθέσεων) και τους πιέζουν για ασφαλιστική συνεργασία.

Πολλά είναι τα παραδείγματα ιδιαίτερα δελεαστικών προσφορών από διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων (τράπεζες, πλατφόρμες σύγκρισης τιμών), όπως η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων του πελάτη ή η παροχή ασφαλιστηρίου υγείας τέκνου σε πολύ χαμηλή τιμή ή ακόμη και έκπτωσης σε συνδρομητικά πακέτα τηλεόρασης, όπως και οι αναφορές για προχειρότητα, βιασύνη και εν γένει πλημμελή εκτέλεση της υποχρέωσης πληροφόρησης, με τους πελάτες να ενημερώνονται για ασφαλιστικά προϊόντα είτε τηλεφωνικά είτε ακόμη και στα γκισέ τραπεζών και εν κατακλείδι να συνάπτουν ασφαλιστικές συμβάσεις χωρίς να έχουν επί της ουσίας ενημερωθεί επαρκώς για το είδος της ασφάλισης, την ασφαλιστική κάλυψη, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες πρακτικές συνιστούν παραβίαση τόσο κανόνων δεοντολογίας που υπαγορεύονται από τον ν. 4583/2018, όσο δε, περιπτωσιολογικά, και παραβίαση της νομοθεσίας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ακόμη δε και της προστασίας του καταναλωτή.

Όπως αναφέρει στο ΔΤ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τίτλο: Αθέμιτο ανταγωνισμό καταγγέλλουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στην Απόλλων – Σαρακάκης η εταιρεία Φαραντούρης ΕΠΕ;

Στην Απόλλων - Σαρακάκης ακούει ο Ανασφάλιστος πως οδεύει η εταιρεία Φαραντούρης Ασφαλιστικός Πράκτορας ΕΠΕ

Η «επόμενη μέρα» της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

Στο ΕΕΘ η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ

Συνάντηση εργασίας με την Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κα Ελίνα Παπασπυροπούλου

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κρατά τα μπόσικα στην υγεία

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση νομοτελειακά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις ιδιωτικές κλινικές για τα ασφαλιστήρια υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz & Ευρωκλινική στο πλευρό των συνταξιούχων του Υπουργείου Οικονομικών: Τι περιλαμβάνει η νέα κάλυψη υγείας

Η πρωτοβουλία του ταμείου συνιστά υπόδειγμα για το πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης ως προς την τρίτη ηλικία

Η πρόληψη σώζει ζωές – Επείγουσες οδηγίες της ΕΑΕΕ για την αντιπυρική περίοδο

Με την αντιπυρική περίοδο στο πιο κρίσιμο στάδιο, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος επαναλαμβάνει την ανάγκη για εγρήγορση και τήρηση των επίσημων οδηγιών

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Coface εγκρίνεται από το Lloyd’s για νέο συνδικάτο πιστωτικής ασφάλισης – Σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική αγορά

Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Lloyd’s ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς συνεργασίες

ΑΠΑ: Επείγουσα προειδοποίηση για τη χρήση drones σε περιοχές πυρκαγιών

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και την ανθρώπινη ζωή

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Καλοκαιρινή ανανέωση για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτύπωμα

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για επαγγελματική ανασύνταξη και προσωπική φροντίδα

Κ. Κατσαφάδος: Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους τη Δευτέρα – Άνιση η μάχη με την κλιματική κρίση

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας