back to top
26.4 C
Athens
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025

Αναζητώντας λύσεις για το χρεοκοπημένο ΕΣΥ

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Άδεια ταμεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές, κενές θέσεις και εξαντλημένοι εργαζόμενοι είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και την οποία καλείται να διαχειριστεί, έστω και για το σύντομο προεκλογικό διάστημα, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας.

- Advertisement -

Τα προβλήματα ανέδειξε στην επίσκεψη του στον Θάνο Δημόπουλο και το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αλλά και ο ίδιος ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης λύσεων στη συνάντηση του με τους ΔΥΠΕαρχες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ο κ. Δημόπουλος, παρότι υπηρεσιακά τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αναζητούν λύση για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και για τη δυνατότητα να αυξηθούν τα όρια των προϋπολογισμών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά στην υποστελέχωση, το άλλο μεγάλο αγκάθι στα πλευρά του ΕΣΥ, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην ενέργεια του Υπουργείου Υγείας να υποβάλλει αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες τοποθέτησης επικουρικών, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

ΠΙΣ
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, αναφέρθηκε εκτενώς στις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της χώρας, λόγω της αποχώρησης του προσωπικού και της αδυναμίας πρόσληψης νέου. Η λειτουργία των νοσοκομείων καθίσταται προβληματική, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής, να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
«Η αντιμετώπιση από τις ΥΠΕ επειγουσών αναγκών (από όμορα Νοσοκομεία) και η χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους, για να αρθούν τα προβλήματα ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά Νοσοκομεία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο», σύμφωνα και με τον ΠΙΣ.
Πάντως To Δ.Σ. του ΠΙΣ ζήτησε από τον Υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασίας της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των ιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

- Advertisement -

Επίσης, ζήτησε από τον Υπουργό να έλθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση.
«Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές», αναφέρεται.

 

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Αγορά Ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης: Τι αποκαλύπτει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ οδηγεί σε άνοδο τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά το ιδιωτικό σύστημα δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολυτελείας

1566: Πρεμιέρα σήμερα για τη δωρεάν γραμμή υπηρεσιών υγείας

Ο νέος τετραψήφιος αριθμός συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πολλών και διαφορετικών δομών σε μία υπηρεσία

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Για σοβαρές ελλείψεις αίματος την περίοδο από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Ο χάρτης πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 11 έως 14 Αυγούστου

Πώς θα καταβληθούν 50.761.000 ευρώ σε 54.846 δικαιούχους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz & Ευρωκλινική στο πλευρό των συνταξιούχων του Υπουργείου Οικονομικών: Τι περιλαμβάνει η νέα κάλυψη υγείας

Η πρωτοβουλία του ταμείου συνιστά υπόδειγμα για το πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης ως προς την τρίτη ηλικία

Το νερό Άσκιον «απογειώνεται» με την AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ μεταφέρει τη γεύση και την καθαρότητα του νερού Βλάστης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Πάνω από 150 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο – Σταδιακή ύφεση των μποφόρ από το απόγευμα

Πάνω από 5.000 πυροσβέστες στα μέτωπα - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αύριο