Εφαλτήριο για ανάπτυξη η κάλυψη αστικής επαγγελματικής ευθύνης

του Νικόλαου Μακρόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ευρώπη ΑΕΓΑ

Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, εκ φύσεως, εμπεριέχει τα στοιχεία του κινδύνου και της ευθύνης, άρα λάθη ή παραλείψεις μπορεί να ζημιώσουν τρίτους, ή και το περιβάλλον, από τη χρήση και τη λειτουργία των χώρων που χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας για την άσκηση του επιτηδεύματός του. Συνεπώς, εκ του νόμου, απορρέει ευθύνη του επιχειρηματία έναντι όλων των ανωτέρω μερών. Οι σύγχρονες εξελίξεις επιβάλλουν την ασφάλιση αυτής της ευθύνης, όχι μόνο ως στοιχείο πρόνοιας, αλλά και ως τεκμήριο αξιοπιστίας και εγγύησης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, το οποίο δυστυχώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν. 

Η ασφάλιση αυτή απευθύνεται σε κάθε έμπορο, επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία, ανεξάρτητα από τη μορφή της επιχείρησής του (ατομική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο) ως προστασία, επίσης, από ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από τις πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων του ή προστιθέντων του. Καλύπτονται Σωματικές Βλάβες ή ο Θάνατος, οι Υλικές Ζημίες και οι Οικονομικές απώλειες που θα υποστεί κάποιος τρίτος στον εκάστοτε επαγγελματικό χώρο, ενώ, επίσης, μπορεί να καλυφθούν και οι απαιτήσεις για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη. 

Η εμπειρία στη χώρα μας δείχνει πως ο ασφαλιστικός θεσμός, και ιδιαίτερα της Αστικής Ευθύνης, δεν αξιοποιείται, πολλώ δε μάλλον, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, κάθε Επιχείρηση έχει ανάγκη από ευρύτερη υποστήριξη, την οποία θα βρει μέσω της Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης, ώστε, με σιγουριά, να αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.