ΕRGO: Ας κάνουμε την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια παιχνίδι

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οδική ασφάλεια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά και την κατάρτιση του σχετικού στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2030, η ERGO μας καλεί να κάνουμε παιχνίδι την εκπαίδευση.

Αναλυτικά:

H Μαλάλα Γιουσαφζαί, η νεότερη σε ηλικία κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο (Νόμπελ Ειρήνης), στην ομιλία της το 2013 στη συνέλευση των Νέων, στην έδρα του ΟΗΕ της Νέας Υόρκης, είχε πει τη χαρακτηριστική φράση «Ένα παιδί, ένα βιβλίο, ένας δάσκαλος και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Μια φράση απλή σε νόημα, αλλά με τεράστια σημασία και αξία, ειδικά όταν εκφράζεται από το στόμα ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της στη μόρφωση.

Μέσα από τη μόρφωση μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να βελτιώνουμε τη συμπεριφορά μας προς όλους, χωρίς κριτήρια, να σκεφτόμαστε περισσότερο τους γύρω μας και να αντιλαμβανόμαστε γιατί η ζωή σε οργανωμένες κοινωνίες πρέπει να έχει κανόνες. Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε γιατί η οδική παιδεία είναι σημαντική, γιατί ο οικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να διδάσκεται στους νέους και γιατί το να έχουμε ασφαλιστική συνείδηση προστατεύει περισσότερο τους συνανθρώπους μας και λιγότερο εμάς τους ίδιους. Ειδικά στην οδήγηση!

Αν τα παιδιά μάθαιναν από το δημοτικό τι είναι τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, γιατί πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς, γιατί δεν πρέπει να σταθμεύουμε σε σημεία που χρησιμοποιούν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και γιατί πρέπει να ασφαλιζόμαστε σε περίπτωση που προκαλέσουμε ατύχημα, θα βλέπαμε στις επόμενες γενιές σημαντικές αλλαγές στην οδική συμπεριφορά τους.

Πώς μπορούμε όμως να διδάξουμε τους νέους; Να τους δείξουμε το δρόμο;

Ας κάνουμε τη γνώση παιχνίδι σε μία σχολική αυλή. Ας σχεδιάσουμε με κιμωλία τους δρόμους και ας ζωγραφίσουμε χάρτινα σήματα για να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τη ζωή και το ένα το άλλο.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο που οι οδηγοί θα τηρούν «αμυντική» στάση στο τιμόνι και θα ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία ατυχήματα. Θα δημιουργήσουμε ανθρώπους που θα είναι ευαισθητοποιημένοι από μικρή ηλικία σχετικά με το κόστος που μπορεί να έχει το να οδηγήσουν έχοντας πιει, να παραβιάσουν τα όρια ταχύτητας ή να οδηγούν χωρίς ασφάλιση και να χτυπήσουν κάποιον, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποζημιωθεί για να θεραπευτεί ή για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ατυχήματος.

Η εκπαίδευση είναι το δικό μας έργο, αυτό που θα μας οδηγήσει σε μία καλύτερη κοινωνία. Αν βάλουμε στα σχολεία την οδική ασφά- λεια και ενισχύσουμε την ασφαλιστική συνείδηση, σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουμε μία γενιά όχι μόνο καλύτερων οδηγών, αλλά και καλύτερων πολιτών.

Πηγή: ergohellas.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*