Moody’s: Μεικτές οι τάσεις στα αντασφάλιστρα

Της Ελενας Ερμείδου

Οι καταστροφές στο κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων ανέβασαν τα τιμολόγια αντασφάλισης από 0% μέχρι 20%, σύμφωνα με την Willis Re.

Risk loss free                               Risk loss hit                Catastrophe loss free                    Catastrophe loss hit
United States 0% to +10% +10% to +50% 0% to +5% +10% to +20%
Caribbean 0% +5% to +10% 0% to +5% +5% to +15%
Asia -5% to -2.5% n.a. -7.5% to -2.5% n.a.
Europe -5% to 0% -1% to +20% -7% to 0% 0% to +10%

Αυξήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιοχές, ενώ από τις αυξήσεις που έγιναν ορισμένοι αντασφαλιστές θα καλύψουν αυξημένες απαιτήσεις για αποζημιώσεις, περιορίζοντας την κερδοφορία τους. Στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι περιορισμένες, και χαμηλότερες συγκριτικά με ό,τι είχε ισχύσει πριν το 2012.

XL – no loss emergence                            XL – with loss emergence
US – General third-party liability 0% to +25% +15% to +30%
US – Motor Liability 0% to +5% +5% to +15%
US – Professional liability -5% to 0% 0% to +10%
China -20% to 0% -12% to +12%
Europe 0% to +7.5% +5% to +10%

Η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο από τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, απ’ όπου οι αντασφαλιστές θα επωφεληθούν,  ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν χτυπήθηκε από μεγάλα συμβάντα φυσικών καταστροφών.

Τον Ιανουάριο οι τιμές στην Ευρωπαϊκή αγορά επέδειξαν σταθερά σημεία ανόδου, αποτέλεσμα μία πιο συντηρητικής τακτικής αξιολόγησης των κινδύνων στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων, ειδικά σε αγορές όπου υπήρξε αύξηση απαιτήσεων και συνεχείς πιέσεις στις αποδόσεις επί των επενδύσεων από τα χαμηλά επιτόκια.

Στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων η πολιτική της Federal Reserve έδωσε ανοδική ώθηση στις τιμές των αντασφαλίστρων σύμφωνα με την Moody’s με τον κλάδο να αναγνωρίζει ότι οι αποδόσεις επί των επενδύσεων δεν επαρκούν για καλύψουν τα κενά του underwriting στην κερδοφορία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*