Βαρόμετρο 2019: Επιθετικοί και ενίοτε απρόσεκτοι οι Ευρωπαίοι οδηγοί

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήγαγαν από κοινού η Ipsos και η γαλλική Vinci Autoroutes για την οδηγική συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτών το τρέχον έτος.

Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης μαρτυρά πως οι Ευρωπαίοι οδηγοί είναι συχνά αρκετά επιθετικοί, απρόσεκτοί, ενώ επιδεικνύουν υπερβολική βεβαιότητα κατά την οδήγηση, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες.

Η έρευνα – ευρωβαρόμετρο τιτλοφορείται «Baromètre de la conduite responsable 2019» (σ.σ. Βαρόμετρο για την υπεύθυνη οδήγηση 2019) και μεταξύ των συμπερασμάτων που απορρέουν είναι τα εξής:

-Η χρήση gadgets όπως smartphones, GPs, Bluetooth κ.ο.κ. έχουν καταστήσει εντελώς διαφορετική την οδηγική συμπεριφορά συγκριτικά με παλαιότερα.

– Μπορεί μεν οι οδηγοί να έχουν συνειδητοποιήσει πως οι κίνδυνοι στον δρόμο είναι μεγάλοι, παρόλα αυτά η κακή συμπεριφορά στους δρόμους εξακολουθεί να αποτελεί «μάστιγα». Ενδεικτικά, σχεδόν στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσα πως γνωρίζουν ότι το να γράφει κάποιος sms ενώ οδηγεί είναι επικίνδυνο. Ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 24% το πράττει. Επιπρόσθετα, το 11% των ερωτηθέντων αποκάλυψαν ότι γλίτωσαν στο «παρά πέντε» από ατύχημα εν ώρα οδήγησης, καθώς έγραφαν μήνυμα στο κινητό.

-Ως Νο1 κίνδυνος για θανατηφόρα ατυχήματα αναδείχθηκε η απροσεξία στο τιμόνι (54%), ενώ ακολουθούν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών καθώς και οι υπερβολικές ταχύτητες.

– Ελάχιστοι παραδέχονται ότι είναι αγχωμένοι ( μόλις το 10%), επιθετικοί (3%)ή ανεύθυνοι (1%) κατά την oδήγησή τους.

Εν αντιθέσει εύκολα μπορούν αποδώσουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς σε άλλους οδηγούς. Ενδεικτικά, το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι άλλοι οδηγοί είναι «ανεύθυνοι», «αγχωμένοι» (36%), «επιθετικοί» (30%) και «επικίνδυνοι» (28%).

-Ένα μεγάλο ποσοστό (85%) δηλώνει ότι κοιμούνται πιο αργά από ό,τι πρέπει ή ξυπνούν πιο νωρίς, πρoτού ξεκινήσουν ένα μεγάλο ταξίδι.

Η μελέτη στα γαλλικά