Ανθεκτικότερες στην ύφεση οι πόλεις του βρετανικού Βορρά

Οι πόλεις του βρετανικού βορρά βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εκείνες των λοιπών περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, ενώ το Λονδίνο είναι αυτό που μάλλον θα πληγεί σοβαρότερα, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της Ένωσης των Τοπικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου (LGA), με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, έναντι της κρίσης, και τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.
Σύμφωνα με την μελέτη ο κατασκευαστικός και ο μεταποιητικός κλάδος θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ τομείς της βιομηχανίας που προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εξειδίκευσης θα αντιμετωπίσουν τα συγκριτικά λιγότερα προβλήματα. Η οικονομική ανάπτυξη που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι πόλεις του βορρά τις καθιστά ισχυρότερες στο ζητούμενο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ύφεσης. Περί το 40% των θέσεων εργασίας που θα διακυβευθούν στην επόμενη διετία αφορούν στο Λονδίνο και στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Η νοτιοανατολική Αγγλία, εξαιρουμένου του Λονδίνου, περιλαμβάνει τις περισσότερες βιομηχανίες από αυτές που φαίνεται πιθανότερο να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Η συγκεκριμένη περιοχή απέδωσε ελαφρώς υψηλότερα του μέσου όρου σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης, αλλά χαμηλότερα του μέσου όρου τα δύο τελευταία έτη, ενώ το Λονδίνο είχε πτωχή απόδοση στις δύο προηγούμενες περιόδους ύφεσης και λίγο κάτω του μέσου όρου την τελευταία διετία.
Η ανατολική ενδοχώρα έχει μεγάλο ποσοστό βιομηχανιών που είναι πιθανό ότι θα πληγούν από την ύφεση (22%), όπως και η δυτική ενδοχώρα, με 20% των επιχειρήσεών της να επηρεάζεται. Στα βορειοδυτικά, τα ποσοστά των βιομηχανιών που δείχνουν ότι θα έχουν θετική ή αρνητική πορεία είναι ίδια με αυτά του συνόλου της χώρας. Όμως, η περιοχή είχε σχετικά πτωχές επιδόσεις στις δύο προηγούμενες περιόδους ύφεσης, αλλά και την τελευταία διετία.
Η Μάργκαρετ Ίτον, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της LGA δήλωσε: «Η ύφεση θα πλήξει διαφορετικές περιοχές της χώρας με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ακόμη και στο εσωτερικό συγκεκριμένων γεωγραφικών διαμερισμάτων, υφίστανται σοβαρές διαφορές μεταξύ μικρότερων τοπικών υποδιαιρέσεών τους, όσον αφορά στην ανθεκτικότητά τους έναντι της κρίσης. Είναι σαφές ότι μία ενιαία – σε εθνικό επίπεδο – προσέγγιση στη λήψη μέτρων κατά της ύφεσης, δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική».
Η εταιρία μελετών «Public and Corporate Economic Consultants» ανέλυσε τη δομή των οικονομικών επιδόσεων κάθε περιφέρειας, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, καθώς και στη διάρκεια των δύο προηγούμένων περιόδων ύφεσης. Οι προβλέψεις που προέκυψαν από τη σχετική μελέτη είναι ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι 370.000 θέσεις εργασίας μπορεί να απολεσθούν στο Λονδίνο (7,9% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην πρωτεύουσα), 230.000 στη βορειοδυτική περιφέρεια (6,7%), 280.000 στη νοτιοανατολική (6,3%) και 130.000 στη νοτιοδυτική (5,1%).