ΠΟΕΔΗΝ: Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ

Σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργείου Υγείας εξαπολύει η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει της εισαγωγής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ΠΦΥ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στην πραγματικότητα υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Όπως εκτιμά, μάλιστα, το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η Δημόσια Υγεία αναρρώνει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ. Με ασπιρίνες δεν αναρρώνει το ΕΣΥ. Αντίθετα ημέρα με την ημέρα ξεχαρβαλώνεται όλο και πιο πολύ και αν συνεχισθούν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του βαριά ασθενούντος ΕΣΥ θα είναι μη αναστρέψιμη» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει σχετικά, στις πρωτοβάθμιες μονάδες δεν προσελήφθη κανένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ τα κέντρα υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν» συμπληρώνει.

Η Ομοσπονδία κοινοποιεί, παράλληλα, στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε 65 κέντρα υγείας της χώρας και τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν τη βάση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Αίσθηση προκαλεί, ταυτόχρονα, η αναφορά της στο νοσοκομείο που ιδρύεται στην Κάρπαθο. «Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Κατηγορεί, παράλληλα, την Αριστοτέλους ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε αποδέχεται την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ για την ΠΦΥ

Η Ομοσπονδία καταλήγει στην παρέμβασή της, με τις προτάσεις της για την αναμόρφωση της ΠΦΥ στη χώρα:

  • Πολιτικές πρωτοβουλίες αποδοχής από το κράτος και τους Επαγγελματίες υγείας της κορυφαίας επιλογής την πρώτη επαφή του ασθενούς με το ΕΣΥ στη διαχείριση της νόσου, τον οικογενειακό γενικό γιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
  • Λειτουργία Δημοσίου Επαρκούς ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οριοθετημένου πληθυσμού αναφοράς σε Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Υπηρεσίες στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma – Ata του ΠΟΥ για την στρατηγική υγείας για όλους με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημόσια Υγείας σε μία σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.
  • Στελέχωση με μόνιμους ιατρούς, Νοσηλευτές και άλλους Επαγγελματίες υγείας. Η αμοιβή υπαγμένη στα θεσμοθετημένα μισθολόγια.
  • Πλήρης κάλυψη των λειτουργικών δαπανών με επαρκή χρηματοδότηση.
  • Διασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και της ολοήμερης λειτουργίας των Μονάδων Υγείας πρώην ΕΟΠΥΥ. Βελτίωση κατά πολύ της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ.

«Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων και θα αντιστραφούν οι ουρές της ντροπής» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.