AIG: Στα $1,91 δισ. τα καθαρά κέρδη το β’, 3μηνο 2016

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημείο καμπής στην προσπάθεια της AIG να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και το επιχειρηματικό της μοντέλο και να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας αποτελούν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσε ο αμερικανικός ασφαλιστικός κολοσσός, με έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τα καθαρά κέρδη της AIG για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 1,91 δισ. δολάρια έναντι 1,80 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι συνολικές δαπάνες περιορίστηκαν στα 2,59 δισ. δολάρια από 3,09 δισ. δολάρια. Το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων, σε μια εξέλιξη που έδωσε ισχυρή ώθηση στη μετοχή της AIG.

“Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες έξωθεν φωνές που μας ωθούν να κινηθούμε γρηγορότερα, σας διαβεβαιώνω ότι το ΔΣ της AIG υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό μας σχέδιο”, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Ρeter Hancock σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους, αναφερόμενος στις πιέσεις του ακτιβιστή μετόχου της AIG Carl Icahn για διάσπαση του ομίλου σε τρεις ξεχωριστές εταιρίες. Το στρατηγικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Hancock τον Ιανουάριο προβλέπει απλοποίηση της δομής της AIG, την έξοδό της από μη κερδοφόρες δραστηριότητες και την πώληση μονάδων δευτερευούσης σημασίας.

“Είμαστε καλά τοποθετημένοι να επιτύχουμε τους χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το 2017 και όσον αφορά τις περικοπές δαπανών είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα”, τόνισε ο κ. Hancock. O συνδυασμένος δείκτης  του βραχίονα γενικών ασφαλειών της AIG υποχώρησε στο 89,5% από 94,6% (σηματοδοτώντας ότι αντλεί μεγαλύτερα ποσά από ασφάλιστρα από αυτά που καταβάλλει σε αποζημιώσεις), ενώ στη μονάδα προσωπικών ασφαλειών ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 95% από 99,8% Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν κατά 68,9% στα 353 εκατ. δολάρια.