Λάρισα: “Έμφραγμα” στην εφημερία λόγω… μηχανολογικής βλάβης

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης ακτινογραφίας θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ για την εφημεριακή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Το 2015 η ιστορία της ιατρικής στη σύγχρονη Ελλάδα ξαναγράφεται…
Άλλωστε, δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά ήταν που ο εκτυπωτής του ακτινολογικού μηχανήματος στο Γενικό Νοσοκομείο (ΓΝ) Λάρισας παρουσιάζει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να «φρακάρει» η εφημερία της περασμένης Κυριακής. Ως ειρωνεία της τύχης μόνο θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα εξαντλήθηκαν και τα φιλμ.
Όπως αναφέρει στο Virus ο Πρόεδρος των Ιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Λάμπρος Καραγεώργος: «Ευτυχώς δεν προέκυψε κάποιο ατύχημα, γιατί αν είχαμε πολλούς τραυματίες θα γινόταν πανικός». Πώς όμως το προσωπικό διαχειρίστηκε το πρόβλημα; «Αυτό που έγινε τελικά ήταν να φεύγουν οι γιατροί από τα Επείγοντα και να πηγαίνουν στο Ακτινολογικό για να δουν στην οθόνη τις ακτινογραφίες και βεβαίως να καθυστερούν να γυρίσουν πίσω, ενώ πολλοί ασθενείς που δεν είχαν άμεση ανάγκη δεν έβγαλαν καθόλου ακτινογραφίες» εξηγεί ο γιατρός.
Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Ακτινολογικό δεν αποτελεί όμως εξαίρεση, παρά μάλλον κανόνα στο ΓΝ Λάρισας, το οποίο έχει 300 κλίνες και καλύπτει μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τις ανάγκες των 270 χιλ. κατοίκων του νομού και άλλων 130 χιλ. κατοίκων περίπου από όμορους νομούς.
«Η Καρδιολογική Κλινική εδώ και 3 μήνες δεν έχει δοκιμασία κόπωσης. Επίσης, οι υπέρηχοι γίνονται με μηχάνημα 30ετίας λόγω μη αντικατάστασης μιας κεφαλής, με δυνατότητα στο 20% των σύγχρονων μηχανημάτων. Μας έχουν πει βέβαια ότι θα έρθει αύριο, μετά από 1αν χρόνο. Κι όλ’ αυτά για 2-3 χιλ. ευρώ» λέει ο κ. Καραγιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΓΝ Λάρισας δεν έχει συμβάσεις με εταιρίες ώστε να καλύπτεται σταθερά η συντήρηση των μηχανημάτων. Έτσι, οι βλάβες είναι συχνό φαινόμενο, ενώ η αντικατάστασή τους χρονίζει μέχρι να γίνει μια προσωρινή ανάθεση για να διορθωθεί η όποια βλάβη.
Υπερδιπλάσιες οι ιδιωτικές κλίνες από τις δημόσιες
«Στη Λάρισα εφαρμόζεται το πείραμα ιδιωτικοποίησης κι εμπορευματοποίησης χαρακτηριστικότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και γι’ αυτό μεταξύ των άλλων έχουμε μείνει σε αυτή την κατάσταση» καταγγέλλει ο κ. Πρόεδρος των Ιατρών στο ΓΝ.
Όπως λέει είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιωτικές κλίνες στην περιοχή ξεπερνούν τις 2.000, είναι δηλαδή πολλαπλάσιες των δημοσίων. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση του ΓΝ σήμερα είναι στο 25% εκείνης που είχε πριν από 6 χρόνια και το νοσηλευτικό ίδρυμα αγκομαχεί να σταθεί όρθιο με τεράστιες ελλείψεις.
«Μετά τη συγχώνευση με το Πανεπιστημιακό, έκλεισαν Κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, τελευταία επίσης δεν έχουμε δερματολογικό, πνευμονολογικό, ΩΡΛ, έχουμε μόλις 1αν μόνιμο γιατρό στην Ουρολογική και στην Παιδιατρική Κλινική, κινδυνεύει να κλείσει ο Ορθοπεδική. Η κατάσταση είναι άθλια.
Πρέπει άμεσα να αποδεσμευτούμε, να στήσουμε τον Οργανισμό από την αρχή, να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και να επαναχαραχθεί η ξενοδοχειακή υποδομή και η ανάγκη σε σύγχρονο εξοπλισμό» καταλήγει ο κ. Καραγιώργος.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr