Τροπολογία «σοκ» για τα πληρώματα των ασθενοφόρων

Τη «μαγική συνταγή» να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας χωρίς την πρόσληψη πληρωμάτων ασθενοφόρων «σκαρφίστηκαν» οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και  Εσωτερικών, πηγαίνοντας σε άλλο… επίπεδο τη λεγόμενη «κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο λόγος για την τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία προσωπικό από τους ΟΤΑ και το Πυροσβεστικό Σώμα θα αναλάβει να οδηγεί τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας! Μοναδική προϋπόθεση για την επιλογή των υποψηφίων είναι η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης και να έχουν εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα στην παροχή Α΄ Βοηθειών. Οι λεπτομέρειες δε για την εκπαίδευση παραπέμπονται στο… άγνωστο μέλλον, καθώς αναφέρεται ότι θα ρυθμιστούν με εγκύκλιο που θα εκδώσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

«Ανακοινώνουν την πρόσληψη χιλιάδων Υγειονομικών Υπαλλήλων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, προκειμένου  να δημιουργούν εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται την υποστελέχωση με συστηματική εξουθένωση του προσωπικού και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία επισημαίνεται πως η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο κέντρο υγείας. Όπως είναι όμως τοις πάσι γνωστό, σε πολλά Κέντρα Υγείας ο μοναδικός γιατρός στην εφημερία είναι ο διευθυντής, ο οποίος καλείται συχνά να επιλέξει εάν θα συνοδεύσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο βάζοντας «λουκέτο» για αρκετή ώρα στο κέντρο υγείας ή αν θα παραμείνει στη θέση του αφήνοντας τον ασθενή «στα χέρια» του οδηγού-διασώστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα άνθρωποι χωρίς καμία απολύτως εμπειρία στη διάσωση, παρά μόνο με τις βασικές γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών, να χρειαστεί να διαχειριστούν από μόνοι τους επείγοντα ιατρικά περιστατικά και… ο Θεός βοηθός.

«Το μόνο που μένει τώρα είναι να προωθήσουν διάταξη που θα μετατρέπει τα ιδιωτικά αγροτικά αυτοκίνητα σε ασθενοφόρα, για να λύσουν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη ασθενοφόρων!» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την αλλοίωση του χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας στη χώρα.

«Αγωνιζόμαστε για την ολοκλήρωση της περιφερειοποίησης του ΕΚΑΒ με επαρκή αριθμό ασθενοφόρων και πληρωμάτων. Έτσι μόνο το σύνολο των πολιτών και στο τελευταίο χωριό της χώρας θα καλύπτεται με ασφάλεια από το ΕΚΑΒ. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, που είναι για γέλια και για κλάματα» καταλήγει.

Φόβοι για επέκταση του μέτρου

Στην τροπολογία επισημαίνεται πως η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείεται αργότερα να υπάρξουν σκέψεις επέκτασης του μέτρου.

Όπως λέει στο Virus ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας Γιώργος Μαθιόπουλος: «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Σωματείου τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πει ότι αναζητά τρόπους 24ωρης λειτουργίας των υποστελεχωμένων τομέων του ΕΚΑΒ, αποκαλύπτοντας ότι μελετά την αξιοποίηση οδηγών από άλλες υπηρεσίες. Η πρόταση αυτή μας βρήκε κάθετα αντίθετους. Την καταγγείλαμε, διαμηνύσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή λειτουργίας του οργανισμού του ΕΚΑΒ και ζητήσαμε προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών».

Επισυνάπτεται η τροπολογία: tropologia ekab

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*