Σχέδιο εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία για τις εφημερίες

Το πρόσφατο “χαστούκι” στη χώρα μας απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ωράρια των γιατρών πίεσε περαιτέρω την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε βήματα, έστω και μικρά, προς τον εξορθολογισμό των συνθηκών εργασίας του ιατρικού προσωπικού (εδώ).
Μάλιστα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού», Κ. Μπαργιώτα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, επεξεργάζεται ένα σχέδιο εναρμόνισης με την κοινοτική οδηγία (2003/88/ΕΚ).
Ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι μέσα στο 2016 προωθείται μια σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό, ενώ έχει παραταθεί η θητεία των ειδικευόμενων και των επικουρικών γιατρών και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός περίπου 500 νέων επικουρικών.
Επιπλέον, προωθείται ο διορισμός 690 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 100 γιατρών με σύναψη σύμβασης έργου για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
“Με τις παραπάνω ενέργειες αναμένεται μέσα στο 2016 να ανακουφιστούν σε σημαντικό βαθμό τα νοσοκομεία και να μειωθεί η ανάγκη αυξημένης υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών”, εκτίμησε ο κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ καλεί την ΟΕΝΓΕ σε συζήτηση γύρω από τους όρους μιας επικαιροποιημένης συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία, “η οποία θα οδηγεί στη σταδιακή υλοποίηση των απαραίτητων ρυθμίσεων για το χρόνο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας”.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr