Όλες οι νέες ρυθμίσεις για την Υγεία – Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Δεκάδες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ένα ολόκληρο νομοσχέδιο αποτελεί το Κεφάλαιο Ε’, από το άρθρο 56 έως και το άρθρο 104, με τις περίπου μισές διατάξεις να αφορούν το ιατρικό επάγγελμα και ιδιαίτερα τους γιατρούς του Δημοσίου.
Μεταξύ άλλων ρυθμίζεται νομικά ο εισαγωγικός βαθμός του κλάδων ιατρών ΕΣΥ, τα συμβούλια κρίσεων, θέματα εφημεριών, διορισμού, μεταθέσεων και μετατάξεων, ενώ γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης των ζητημάτων κατάταξης και μισθολογικής αποκατάστασης ιατρών που μεταφέρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
Ωστόσο, η πρώτη διάταξη που αναφέρεται, το άρθρο 56, αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, σε υπηρεσίες και φάρμακα, προκειμένου να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφαλίστων πολιτών στην Υγεία. Όπως αναφέρει, οι δαπάνες της παρούσας διάταξης καλύπτονται απο τον ΕΟΠΥΥ, αλλά για την εφαρμογή της απαιτείται και πάλι η έκδοση ΚΥΑ.
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η νομοθετική ρύθμιση, μέσω του αρθρου 64, για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας γιατρών που υπηρέτησαν στο Ερρ. Ντυνάν. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου το διάστημα που βρισκόταν υπό την εποπτεία του Υπουργειου Υγείας, υπολογίζεται ως προϋπηρεσία αντίστοιχη του ΕΣΥ και λαμβάνεται υπόψη για το διορισμό σε δημόσια νοσοκομεία.
Επιπλέον, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε δομές της άγονης γραμμής, ενώ ρυθμίζονται θέματα ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΑ, ΕΟΜ κοκ.

Νομοσχέδιο Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

ΠΗΓΗ: virus.com.gr