375 εκατ. δολάρια οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στη Βρετανία       

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 250 εκατ. στερλίνες (375 εκατ. δολάρια) μπορεί να φτάσει το κόστος που θα επωμιστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες της Βρετανίας για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσαν στα βορειοδυτικά της χώρας οι πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Desmond, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία (η πρώτη ήταν το 2005), η χώρα επλήγη από πλημμύρες που συνήθως παρατηρούνται.μία φορά στα 100 χρόνια.
Καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,  οι βρετανικές ασφαλιστικές προσαρμόζουν αναλόγως τα μοντέλα τους για να λάβουν υπόψη ότι ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της βρετανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, πάνω από 5.200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο.

“Από ότι βλέπουμε μέχρι τώρα, το κόστος για τις ασφαλιστικές εκτιμάται μεταξύ 150-250 εκατ. στερλίνες”, είπε ο Mohamed Khan, επικεφαλής του κλάδου γενικών ασφαλειών της PwC. “Μια τυπική αίτηση αποζημίωσης για καταστροφές από πλημμύρες ανέρχεται στις 30.000 στερλίνες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε αιτήσεις ύψους 130.000 στερλινών”, σημειώνει η Jill Boulton της JBA Risk Management.

Σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Βρετανίας (ABI) το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2005 ανήλθε στα 272 εκατ. στερλίνες. Ο βρετανικός βραχίονας της γερμανικής Allianz ανέφερε ότι οι αιτήσεις αποζημίωσης από νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 300% και από επιχειρήσεις κατά 100% λόγω των πλημμυρών.

Μετά την εμπειρία του 2005, η βρετανική κυβέρνηση και οι ασφαλιστικές συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα αντασφάλισης, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη στους ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο για πλημμύρες. Ωστόσο, το πρόγραμμα με την επωνυμία Flood Re θα αρχίσει να ισχύει από το 2016.

Εν τω μεταξύ, η ABI εξέδωσε ανακοίνωση με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές για την συνδρομή των ασφαλισμένων πλημμυροπαθών. Μεταξύ άλλων:
-Κανονίζουν και πληρώνουν για προσωρινή διαμονή στους κατοίκους (ή για προσωρινά γραφεία, στην περίπτωση επιχειρήσεων)
-Επικοινωνούν οι ίδιοι με τους πελάτες στις πλημμυρισμένες περιοχές, μέσω τηλεφώνου, Internet και μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση
-Δίνουν προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πελάτες
-Κινητοποιούν ομάδες εμπειρογνωμόνων για να επισκεφθούν τους πλημμυροπαθείς το ταχύτερο δυνατόν για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης
-Πραγματοποιούν προσωρινές πληρωμές μέχρι να προσδιοριστούν τα τελικά ποσά των αποζημιώσεων