Σε διαβούλευση το έγγραφο για τα PRIIP’s

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

 

Η Κοινή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, δηλαδή της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) και της ESMA (Ευρωπαϊκής Αρχής Κεφαλαιαγορών) δημοσιοποίησε το κοινό έγγραφο διαβούλευσης αναφορικά με τα Εγγραφα Βασικών Πληροφοριών (KID)  που συνοδεύουν τα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (Packaged Retail Investment and Insurance-Based Investment Products- PRIIP’s).

Μόλις οριστικοποιηθoύν και τεθούν σε ισχύ, τα KID θα παρέχουν στους ιδιώτες επενδυτές στην ΕΕ φιλική προς τον καταναλωτή πληροφόρηση, η οποία θα τους επιτρέπει να κατανοούν και να συγκρίνουν τα PRIIP’s είτε διανέμονται από τράπεζες, είτε από ασφαλιστικές, είτε από χρηματιστηριακές εταιρείες.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της  Κοινής Επιτροπής (και επικεφαλής της ESMA)  Steven Maijoor, “H διαδικασία διαβούλευσης είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για να παρουσιάσουμε σαφείς προτάσεις για το περιεχόμενο των KID, που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την διαφάνεια και τις δικλίδες ασφαλείας των επενδυτικών προϊόντων. Στο κείμενο έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις των οποίων έγιναν αποδέκτες οι αρχές μέσω δυο προηγούμενων εγγράφων συζήτησης, η εμπειρία που προέκυψε από την δοκιμαστική χρήση PRIIP’s σε ένα δείγμα χωρών της ΕΕ και οι ιδέες που κατέθεσε ομάδα εμπειρογνωμόνων. Τα Εγγραφα Βασικών Πληροφοριών στην τελική τους μορφή θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών, καθώς θα τους προσφέρουν σαφείς, συγκεκριμένες και κατανοητές πληροφορίες που θα τους επιτρέπουν να λαμβάνουν σοφότερες επενδυτικές αποφάσεις”.

Το Εγγραφο Διαβούλευσης περιγράφει τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα  KID, όπως:
-Ενα κοινό υποχρεωτικό πρότυπο για κάθε Εγγραφο που θα περιλαμβάνει τα κείμενα που θα χρησιμοποιηθούν και τη μορφή τους
-Έναν περιληπτικό δείκτη κινδύνου (summary risk indicator) για επτά απλές κατηγορίες για το τμήμα των KID που θα περιγράφει τη σχέση κινδύνου και αποδοσης του εκάστοτε επενδυτικού προϊόντος
-Τη μεθολογία βάσει της οποίας το κάθε PRIIP θα κατατάσσεται σε μια από τις προαναφερθείσες επτά κατηγορίες ανάλογα με τον δείκτη κινδύνου
-Λεπτομέρειες για τα σενάρια απόδοσης και τη μορφή (format) παρουσίασής τους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αποδόσεων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια
-Την παρουσίαση του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που πρέπει να υπολογιστούν και πώς θα παρουσιάζονται (π.χ. ως απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό)
-Συγκεκριμένη “διαρρύθμιση” και περιεχόμενο των KID για προϊόντα που προσφέρουν πολλαπλές επιλογές που δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς σε τρεις σελίδες
-Την επανεξέταση και επανέκδοση του KID  τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και
-Την διασφάλιση ότι το KID θα παρέχεται εγκαίρως ώστε ένας ιδιώτξης επενδυτής να μπορεί να λάβει υπόψη του το περιεχόμενο όταν λαμβάνει μια επενδυτική απόφαση.

Οι τρεις ρυθμιστικές αρχές θα διοργανώσουν δημόσια ακρόαση για τα PRIIP’s στις 9 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη. Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι η 29η Ιανουαρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι για τα Εγγραφα Βασικών Πληροφοριών των KID έχει ήδη τοποθετηθεί η  Insurance Europe, με βασικό αίτημα να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των επενδυτικών δαπανών που συνδέονται με τα PRIIP’s και των ασφαλίστρων. Τα ασφάλιστρα -που αποτελούν πληρωμές οι οποίες χρηματοδοτούν απευθείας τις ασφαλιστικές καλύψεις των προϊόντων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται κόστη.