Για τον Ιανουάριο του 2018 αναβάλλεται η εφαρμογή της Mifid II

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Αναβολή ενός έτους -όπως όλα δείχνουν- παίρνει η θέση σε ισχύ της οδηγίας της ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (Μifid II) προκειμένου ο χρηματοοικονομικός τομέας της Ευρώπης να έχει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει.

Σε ομιλία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο ο Martin Merlin, διευθυντής της μονάδας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, όσο και ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) εισηγήθηκαν να τεθεί σε ισχύ η Mifid II στις 3 Ιανουαρίου 2018 και όχι στις 3 Ιανουαρίου 2017, όπως προβλέπει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι δυο αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι εποπτικές αρχές, οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές πρέπει να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα ώστε να ευθυγραμμίζονται με το νέο πλαίσιο (που προβλέπει την δημοσιοποίηση πολύ περισσότερων συναλλαγών στις αρχές από ότι σήμερα.) και ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί.

Οι βασικές αρχές της Mifid II που έχει ως κύριο στόχο την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών, συμφωνήθηκαν μετά την κρίση του 2007-2009. Μεταξύ άλλων προβλέπει την μετακίνηση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε παράγωγα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τη μείωση των θέσεων που μπορούν να “πάρουν” οι τράπεζες στις αγορές εμπορευμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγοραπωλησίες ομολόγων.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αλλάξει το πλαίσιο εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών μετά την κρίση μέσω του νόμου Dodd-Frank και πιθανή καθυστέρηση στην εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

H Mifid II, με τους κανόνες της οποίας θα πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου και οι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές στην ΕΕ προβλέπει επίσης ρυθμίσεις που θέτουν τα θεμέλια για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ (Capital Markets Union-CMU) που στοχεύει στο να διευκολύνει τον δανεισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις αγορές χρήματος και την μείωση της εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό.

Παρόλο που εκφράζονται ανησυχίες ότι η αναβολή θα μπορούσε να ανοίξει “παράθυρο” για επαναδιαπραγμάτευση ρυθμίσεων της Mifid II (για την οποία επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τον Ιανουάριο του 2014 μετά από μακροχρόνιες και δύσκολες διαπραγματεύσεις), Κομισιόν και ESMA τονίζουν ότι θα ήταν “εξαιρετικά επικίνδυνο” να ξανανοίξει το κεφάλαιο αυτό και εισηγούνται απλώς την αλλαγή της θέσης σε ισχύ της οδηγίας, με τη σημερινή της μορφή.