Λύσεις μικρής διάρκειας στο συνταξιοδοτικό

Βραχύβια θα είναι η λύση που θα δοθεί στο ασφαλιστικό με βάση την πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ανώτατες πηγές της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί η βασική – εθνική σύνταξη να διαμορφωθεί στα 384 ευρώ όπως διατείνεται ο αρμόδιος υπουργός, ωστόσο όμως από την πληροφόρηση που έχουν οι ίδιες πηγές προκύπτει ότι το ποσό αυτό δεν θα αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα παρά να το αποδίδει στους συνταξιούχους για τέσσερα με πέντε έτη. Εν συνεχεία φαίνεται ότι θα υπάρξει και νέο ψαλίδι στην εθνική σύνταξη, με αποτέλεσμα το ύψος της να μειωθεί στα 340 ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που, όπως προσθέτουν οι εν λόγω πηγές, έχει ήδη υπολογιστεί από τους αναλογιστές του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας σε κλειστό κύκλο ότι όσο η ανεργία είναι στο 25 και 26% και όσο η εισφοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε νέα ελλείμματα.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στο IW υψηλόβαθμος παράγοντας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείες, με παράδοση στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλιστές και άρα και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αναφέρουν ότι οι ηλικιωμένοι, όσοι δηλαδή θα έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους θα είναι το 2050 πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας (!). «Το στοιχείο αυτό» τονίζουν «σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία δεν θα επιτρέψουν σε καμία κυβέρνηση να δώσει λύση στο ασφαλιστικό βασιζόμενη σε ένα σύστημα το οποίο απλά αναδιανέμει πόρους».