Στους ουραγούς της ευρωπαικής ασφαλιστικής αγοράς η Ελλάδα

Στους ουραγούς της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς συγκαταλέγεται η Ελλάδα κρίνοντας από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο των Ελλήνων σε όλους τους κλάδους, έναντι του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού.

Σύμφωνα με στοιχειά τα οποία παρουσίασε Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, σε εκδήλωση του ΣΕΜΑ, το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο Ζωής περιορίσθηκε στην Ελλάδα πέρυσι στα 172 ευρώ, όταν το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 1.202 ευρώ. Όσο για τη χώρα μας, κατατάχθηκε στην 24η θέση σε ένα σύνολο 32 χωρών.

Αντίστοιχα, στον κλάδο Ζημιών το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στην Ελλάδα ήταν 191 ευρώ και το μέσο ευρωπαϊκό στα 765 ευρώ, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έβδομη από το τέλος χώρα στο σύνολο των 32 χωρών.

Το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στον κλάδο Αυτοκινήτου διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στην Ευρώπη στα 220 ευρώ και στην Ελλάδα στα 100, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταταγεί 24η στις 32 χώρες, ενώ το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι η χώρα μας ήταν πέρυσι προτελευταία στον κλάδο Υγείας, με το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο να είναι σχεδόν μηδενικό, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ήταν 203 ευρώ, με την Ολλανδία να έχει την υψηλότερη στην Ευρώπη κατά κεφαλήν δαπάνη με 2.466 ευρώ.

Στον κλάδο Περιουσίας, στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο διαμορφώθηκε το 2014 περίπου στα 40 ευρώ, όταν στην Ευρώπη η αντίστοιχη μέση τιμή ήταν 154 ευρώ.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η βαθιά ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία έχει αφήσει… πίσω την ασφαλιστική αγορά, στερώντας από το καταναλωτικό κοινό εναλλακτικές κάλυψης των κινδύνων από τους οποίους απειλείται, όταν στην Ευρώπη δεν νοείται πολίτης δίχως ένα σύνολο βασικών καλύψεων σε τομείς όπως η υγεία, οι συντάξεις και η περιουσία.