Πιέσεις “εκ των έσω” για το διαχωρισμό μονάδων της AIG

 

Της Λαλέλας Χρυδσανθοπούλου,

Δυο Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, γνωστοί για τον επενδυτικό ακτιβισμό τους, ο John Paulson του ομώνυμου hedge fund και ο Carl Icahn, ασκούν έντονες πιέσεις στο ΔΣ της AIG να δρομολογήσει το διαχωρισμό του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου σε τρεις μονάδες, μια για τις ασφάλειες ζωής, μια για τις γενικές ασφάλειες και μια για τις ασφάλειες κατοικιών.

Όπως υποστηρίζουν, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να “ξεκλειδωθεί” σημαντική αξία για τους μετόχους (περί τα 20 δισ.δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους) χωρίς να επηρεαστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση του ομίλου. Την ίδια στιγμή, η AIG θα μπορούσε πιθανότατα να πετύχει χαλάρωση του κλοιού της εποπτείας από τις αρχές στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς εάν “μίκραινε”, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του συστημικά σημαντικού (systemically important) χρηματοοικονομικού ομίλου που συνεπάγεται αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αυστηρότερη εποπτεία. Σημειώνεται ότι η MetLife, η μεγαλύτερη ασφαλιστική των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού έχει προσφύγει κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον χαρακτηρισμό αυτό.

Σε ό,τι αφορά την AIG, o Carl Icahn (που έχει πιέσει στο παρελθόν για αλλαγές σε σειρά εταιρειών όπως η General Motors, η Apple και η Hertz), σε ανοιχτή επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ασφαλιστικής Peter Hancock αποκάλυψε οτι έχει αποκτήσει “σημαντικό μερίδιο” στην AIG και υποστήριξε ότι η εταιρεία είναι “πολύ μεγάλη για να επιτύχει”. Γι’ αυτό, χρειάζεται δραστική συρρίκνωση της κοστολογικής της βάσης και πρότεινε την διάσπασή της στις τρεις προαναφερθείσες μονάδες. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η επιστολή του Icahn περιελάμβανε και μια εκτίμηση από πλευράς του John Paulson που υποστήριζε ότι η τιμή της μετοχής της AIG θα μπορούσε να ενισχυθεί έως τα 100 δολάρια εάν η διοίκησή της “άλλαζε ρότα”.

Η ΑΙG έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της. Κατά το προηγούμενο διάστημα, έχει απαλλαγεί από μονάδες χαμηλής απόδοσης , από τον κλάδο leasing αεροσκαφών έως τον βραχίονα ασφάλισης αυτοκινήτων στην Κίνα. Έχει προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού αξίας 93 δισ. δολ. από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης και από το 2013 έχει επιστρέψει στους μετόχους της περί τα 13 δισ. δολ., μέσω διανομής μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Ο κ. Hancock που ανέλαβε τα ηνία της AIG τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει κινηθεί προς την απλοποίηση της διοικητικής δομής του ομίλου. Εν είδει απάντησης στην επιστολή του Icahn, ο Hancock υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η AIG έχει ήδη κάνει “σημαντικά” βήματα και ότι διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με όλους τους μετόχους.

Στην παρούσα φάση η διοίκηση της AIG δεν φαίνεται να εξετάζει μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση, όπως αυτή που εισηγούνται οι κ.κ. Icahn και Paulson. Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους, ο κ. Hancock ανέλυε τα πλεονεκτήματα της υφιστάμενης δομής του ομίλου. Αφηνε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για “πώληση μονάδων που δεν έχουν επαρκείς συνέργειες με τις βασικές δραστηριότητες της AIG”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 29 Οκτωβρίου, η AIG εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης ή πώλησης της μικρής μεν, κερδοφόρας δε μονάδας ασφάλισης στεγαστικών δανείων, η οποία συνεισέφερε το 5% των λειτουργικών κερδών προ φόρων του ομίλου το β’ τρίμηνο του έτους, εμφανίζοντας ωστόσο τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης κερδών την ίδια περίοδο.