Στις 30 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στις 30 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα. Μετά την ημερομηνία αυτή, και ανά πάσα στιγμή, έως τις 10 Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με άνοιγμα βιβλίου προσφορών μισής ώρας στο Λονδίνο. Η διαδικασία των stress test ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μαζί με τον έλεγχο αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού (AQR) στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ στο επίκεντρο του διπλού ελέγχου είναι η αξιολόγηση στις επιδόσεις που έχουν σε ύφεση/ανάπτυξη, ανεργία, καταθέσεις, αξία ακίνητων, αξία ενεχύρων (collateral), δανειακά χαρτοφυλάκια, επιτόκια, καθώς και ο δείκτης βασικών κύριων εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier1), που όπως προβλέπει η Βασιλεία 3, για τις ελληνικές τράπεζες έχει τεθεί στο 8%.
Σημαντικό στοιχείο της ανακεφαλαιοποίησης είναι το «άρρωστο» χαρτοφυλάκιο κάθε τράπεζας, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η ικανότητα αντιμετώπισής του. Στο τέλος Οκτωβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την BlackRock, θα έχει έτοιμη την κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, καθώς και το πόρισμα για την επίλυση του προβλήματος.
Στη συνέχεια, και το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, πρέπει να κλείσουν πολλά ανοικτά θέματα, ώστε να υπάρξει νέο πλαίσιο για το σύνολο των κόκκινων δανείων, είτε με επείγουσες αναδιαρθρώσεις είτε με αναγκαστικές πωλήσεις των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.