Η ΕΚΤ αγοράζει πάλι κυπριακά ομόλογα

Το Ευρωσύστημα ξεκίνησε σήμερα το πρωί το 2ο κύκλο αγορών κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγορών Στοιχείων Ενεργητικού του δημόσιου Τομέα στις δευτερογενείς αγορές της ΕΚΤ, γνωστό και ως Public Sector Purchase Programme (PSPP), το οποίο εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2015.

Μια ενέργεια, που αποτελεί θετικό επακόλουθο από την έκβαση Προγράμματος Στήριξης για την Κύπρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας το Ευρωσύστημα πραγματοποίησε αγορές κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων για πρώτη φορά στο πλαίσιο του PSPP, τον Ιούλιο 2015. Η συμπερίληψη των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων στο διευρυμένο πρόγραμμα αγορών, αναμένεται να συνεχίσει να έχει άμεσα οφέλη για την Κύπρο, κυρίως μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και έμμεσα, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι αγορές διενεργούνται στη δευτερογενή αγορά κυρίως από κατόχους κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων, δηλαδή τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα οποία είναι διατεθειμένα να ρευστοποιήσουν μέρος των επενδύσεων τους σε κυπριακά κυβερνητικά ομόλογα.