ΧΑ: Προβληματισμός για κυβέρνηση και τράπεζες

Με πτώση 3,21% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα μετά από τρεις ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 10,06%.

Ο τζίρος κυμάνθηκε, για μία ακόμη εβδομάδα, σε χαμηλά επίπεδα, ενώ με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές (-19,83%), λόγω της ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι επενδυτές προβληματίζονται για το ύψος (εκτιμάται σε 14-16 δισ.), τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (4-6 δισ. από ιδιώτες, 1-1,5 δισ. από bail in και 6-8 δισ. από το ΤΧΣ) και τις τιμές των ΑΜΚ, που θα είναι έως -50% χαμηλότερα με καθολικά reverse split.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, το ζητούμενο για την αγορά είναι η ταχύτητα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει μεν μνημονιακό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει να μακροημερεύσει και η αγορά θα το προεξοφλήσει. Ως προς την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι οι 155 βουλευτές δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια αρραγή κυβερνητική ομάδα. Μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο να ελπίζει σε μια γενναία ανοδική αντίδραση. Όλα τα άλλα σενάρια είναι θνησιγενή και θα έχουν αρνητική επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πάντως, θετική εξέλιξη θα αποτελέσει για τις διεθνείς αγορές η επανατοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς, όπως εξηγούν, υπάρχει χημεία μεταξύ του Ευ. Τσακαλώτου και των δανειστών.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, τα επίπεδα των 708 μονάδων αποτελούν μια ισχυρή αντίσταση στην ανοδική κίνηση της αγοράς, ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 665 και χαμηλότερα, στις 650 μονάδες. Τεχνικά, παρότι οι δείκτες προσέγγισαν και ξεπέρασαν επιτυχώς τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους στα επίπεδα των 680-685 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 200 μονάδες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τα επόμενα, και αρκετά πιο κομβικά, επίπεδα των 708 μονάδων και των 208 μονάδων αντίστοιχα. Η άμεση υποχώρηση κάτω από τις 680-685 μονάδες φέρνει πλέον τα επίπεδα των 666 και των 650 μονάδων στο ημερήσιο διάγραμμα. Οι 650 μονάδες θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα το σημείο αναφοράς στο ΧΑ. Μια κίνηση χαμηλότερα της περιοχής των 630 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 563 μονάδες και πάλι έπειτα προς τα ιστορικά χαμηλά, στις 470 μονάδες περίπου. Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών δείχνουν πως η αγορά προετοιμάζεται για μεγάλη διόρθωση ή μεγάλη άνοδο

Πηγή:ΧΡΗΜΑ week