Χαλαρώνει η πολιτική ορίων στην ασφάλιση πιστώσεων

Σε σταδιακή χαλάρωση της σκληρής πολιτικής ορίων για τις ασφαλίσεις πιστώσεων περνά η ευρωπαϊκή, αλλά και η ελληνική ασφαλιστική αγορά το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνοντας ότι το πολιτικό και κατά συνέπεια το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη ανοίξει και πάλι τα όρια ασφάλισης για πιστώσεις που χορηγούνται από Έλληνες σε Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ και στην Ευρώπη άρχισαν να δίδονται οι πρώτες ασφαλίσεις για πιστώσεις που χορηγούνται από ξένες προς ελληνικές εταιρείες.

Βέβαια, για την «αναγνώριση» ανάλογων ασφαλίσεων οι ασφαλιστικοί όμιλοι ζητούν από τις ελληνικές εταιρείες να γνωστοποιήσουν σειρά αποδεικτικών στοιχείων, από τα οποία να προκύπτει ότι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να παρακάμψουν τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν στοιχεία σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό, ή τον έλεγχο θυγατρικών εταιρειών τους σε τρίτες χώρες ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται με ξένους προμηθευτές ή ζητούν αποδεικτικά έγγραφα ότι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προτεραιότητα στη χορήγηση ασφάλισης πιστώσεων έχουν εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αγορές όπως των φαρμάκων, των πετρελαιοειδών ή των τροφίμων, οι οποίες εξυπηρετούνται ταχύτερα από τις ειδικές επιτροπές ελέγχου των συναλλαγών για εισαγωγές που έχουν συγκροτηθεί στις τράπεζες.