Σε“Agreekment” κατέληξε η σύνοδος κορυφής

Σε συμφωνία κατέληξε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία τις μεγαλύτερες συνόδους κορυφής της χωρών της ευρωζώνης για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής της πορείας. Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.δήλωσε ότι «υπάρχει “greekment” και ότι υπάρχουν αρκετοί όροι που πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλιο των χωρών μελών και της Ελλάδας. Οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να συζητήσουν πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της».

Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα θα φτάνουν τα 82-86 δις, ενώ το Ταμείο ιδωτικοποιήσεων που θα συσταθεί με έδρα την Ελλάδα και ευρωπαϊκή επιτήρηση, θα έχει ένα μέγιστο ύψος ποσού 50 δις.

Ο Γιούνκερ, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «ήταν επίπονη η συμφωνία όμως επετεύχθη. Από την αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε Grexit και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλέσμα».
Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που μεταξύ άλλων αφορούν την αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ, του συνταξιοδοτικού συστήματος, του κώδικα δημόσιας διοίκησης, της ελληνικής στατιστικής αρχής και του εργασιακού καθεστώτος».