Μάχη με το χρόνο για τις εισπράξεις ασφαλίστρων

Για το τι θα συμβεί την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών προετοιμάζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο για τις ίδιες είναι να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο όλες τις συναλλαγές που θα βρίσκονται στον αέρα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Καταρχήν, θα επιδιώξουν να εισπράξουν όσα συμβόλαια ανανεώθηκαν στον κλάδο ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων δίχως την καταβολή ασφαλίστρων, ώστε να είναι και ταμειακά εντάξει, αλλά και σύννομες, δεδομένου ότι, ο νόμος τις υποχρεώνει πρώτα να εισπράττουν και εν συνεχεία να εκδίδουν συμβόλαια.

Μάχη με το χρόνο θα δώσουν και για τις εισπράξεις στους υπόλοιπους κλάδους ασφάλισης, κυρίως στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, όπου χιλιάδες συμβόλαια θα έχουν στο μεταξύ ανανεωθεί αυτόματα από τα συστήματά τους, δίχως πολλά από αυτά να έχουν εισπραχθεί.

Κύρια μέριμνα για τις εταιρείες θα είναι επίσης να καλύψουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, όπου αυτές, λόγω της έκτακτης κατάστασης, δεν θα έχει στο μεταξύ κατέστη δυνατό να καλυφθούν.

Το μεγαλύτερο ωστόσο στοίχημα για τις ίδιες θα είναι το πως θα αντιμετωπίσουν και κυρίως θα περιορίσουν ένα ενδεχόμενο αιτήσεων εξαγοράς επενδυτικών συμβολαίων ή και ακυρώσεων άλλων ασφαλιστηρίων.

Οι εταιρείες θα κληθούν, καταρχήν να μεταπείσουν όσους εκ των πελατών τους ζητήσουν να καταργήσουν τα συμβόλαιά τους και κατά δεύτερον να εξασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα ώστε να καλύψουν τον αυξημένο όγκο ακυρώσεων. Βασική τους μέριμνα θα είναι να μην υπάρξουν από την πλευρά τους καθυστερήσεις πληρωμών μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει ο νόμος.