Σε διαπραγματεύσεις κλινικές – ασφαλιστικές

[starbox]

Σε φάση νέων διαπραγματεύσεων με τις ιδιωτικές κλινικές φαίνεται ότι έχει εισέλθει από τις αρχές Ιουνίου για το β’ εξάμηνο 2015, ο ασφαλιστικός κλάδος μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται από τις παρατεταμένες καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές. Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλάδο Υγείας εμφανίζονται προβληματισμένες με τις εξελίξεις για το «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις συνεργασίες των δύο πλευρών. Η εφαρμογή του claw back και rebate τα δύο τελευταία χρόνια έχει ολέθριες επιπτώσεις στα οικονομικά των ιδιωτικών κλινικών και έμμεσα επιβαρύνει και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να υπάρξουν τιμολογιακές υπερβάσεις στα τιμολόγια, δηλαδή να μην μετακυλιστούν οι επιπτώσεις του «κουρέματος» από τις κλινικές προς τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές ζητούν από τις κλινικές να έχουν προνομιακή μεταχείριση οι πελάτες τους, αφού πλέον αποτελούν τη βασική πελατειακή υποδομή των ιδιωτικών κλινικών με μερίδια αγοράς που ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των ημερήσιων εισαγωγών και νοσηλειών.

Ετσι εάν υπάρξουν «λουκέτα» σε ιδιωτικές κλινικές που έχουν αυξημένη έκθεση στον ΕΟΠΥΥ, τότε θα πληγούν έμμεσα και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμβάσεις με τις εταιρείες αυτές. Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ασφαλιστικών, που είναι καθησυχαστικές προς τους πελάτες τους, ενώ οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές διαβεβαιώνουν τις ασφαλιστικές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετακύλιση τυχόν αυξήσεων στους πελάτες τους.

Αύξηση ΦΠΑ
Σε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στις δαπάνες νοσηλείας, τότε οι ασφαλιστικές και οι ιδιωτικές κλινικές είναι υποχρεωμένες είτε να μοιραστούν το κόστος είτε να το μετακυλήσουν στον πελάτη. Κάθε λύση από τις δύο θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για όλες τις πλευρές και η προτιμότερη επιλογή θα είναι να μοιραστεί το κόστος και στις 3 πλευρές δηλαδή να επιβαρυνθούν και οι ασφαλιστικές και οι κλινικές και ο πελάτης από την πιθανή αύξηση ΦΠΑ.