Μη εισπράξιμο το 3,3% των τιμολογίων

Περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο φαίνεται πως είναι αναγκαίες οι ασφαλίσεις πιστώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το γεγονός ότι περίπου το 3,3% των τιμολογίων χαρακτηρίζεται ως μη εισπράξιμο, αλλά και οι πτωχεύσεις εταιρειών οι οποίες διατηρούνται στη χώρα μας στο κόκκινο, καθιστούν μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις τις ασφαλίσεις πιστώσεων.

Όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius, που υπολογίστηκε βάσει έρευνας σε στελέχη της αγοράς, στην Ελλάδα το 65,1% της συνολικής αξίας των εγχώριων Β2Β πωλήσεων έγιναν με πίστωση το 2014, όταν ο Μ.Ο. στη Δυτική Ευρώπη ήταν 44,9%.

Στην Ελλάδα η μέση περίοδος πληρωμής υπολογίζεται στις 70 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου, χρόνος ο οποίος καταγράφεται διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης, όπου οι καθυστερήσεις πληρωμών υπολογίζονται στις 32 ημέρες.

Μάλιστα, στη χώρα μας οι πιστώσεις λόγω της ύφεσης αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε διάρκεια κατά 10 ημέρες και σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών σε Β2Β πελάτες του εξωτερικού από τους Έλληνες διαμορφώνονται σε μέσα επίπεδα στις 37 ημέρες. Πρόκειται, πάντως, για τιμή η οποία είναι κοντά στο Μ.Ο. της Δυτικής Ευρώπης (32 ημέρες).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 45% της συνολικής αξίας των εγχώριων Β2Β τιμολογίων ήταν εκπρόθεσμα, ποσοστό, ωστόσο, χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας (50,2%), αλλά υψηλότερο από το Μ.Ο. της έρευνας που ήταν 40,2%.

Τέλος, διαπιστώνεται ότι τα τιμολόγια στην Ελλάδα εξοφλούνται περίπου στις 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους.

Οι ασφαλίσεις πιστώσεων πρόκειται να αναλυθούν ως πρακτική κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτηση με τίτλο «Ασφάλιση Πιστώσεων: Το Ιδανικό Εργαλείο για πετυχημένο Risk Management», την οποία οργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της Atradius CREDIT INSURANCE N.V και της EULER HERMES EMPORIKI, των δύο ισχυρότερων σε παγκόσμιο επίπεδο, ομίλων στον κλάδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, στις 17:30, στο HΥΑΤΤ Regency στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στις ενέργειες που αναλαμβάνει η Επιτροπή Επικοινωνίας του ΣΕΜΑ, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των Μεσιτών Ασφαλίσεων και εν γένει των Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση αλλά και των επιχειρήσεων