Έρευνα Eurobank: Επιβραδύνεται η πτώση της ανεργίας

Σε όρους ετήσιας μεταβολής το ποσοστό της ανεργίας συνέχισε την καθοδική του πορεία, παρουσιάζοντας μείωση -1,27 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο σε μηνιαία βάση κατέγραψε μικρή αύξηση 0,13 ποσοστιαίες μονάδες (βλέπε Σχήμα 1, από 25,90% στο 26,03%). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, ο Δεκέμβριος ήταν ο 2ος συνεχής μήνας αύξησης (σε μηνιαία βάση) του ποσοστού της ανεργίας και η αντίστοιχη ετήσια μεταβολή ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε από τον Ιούλιο του 2014. Συνεπώς, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας επιβραδύνθηκε.

Σε όρους ατόμων, τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο (2014) είχαν ως εξής: οι απασχολούμενοι, οι άνεργοι, το εργατικό δυναμικό και ο μη ενεργός πληθυσμός ήταν της τάξης των 3,505.57, 1,233.40, 4,738.97 και 3,371.76 χιλ. ατόμων αντίστοιχα (βλέπε Σχήμα 2). Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε (σε ετήσια βάση) κατά 17,97 χιλ. άτομα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά -76,05 χιλ. άτομα, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -58,08 χιλ. άτομα και ο μη ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 0,25 χιλ. άτομα.

Σημειώνεται ότι, η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρείται στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Παράλληλα, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δε συνοδεύεται απαραίτητα και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού. Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που συνάγεται από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει. Αν ληφθεί υπόψιν και η διατήρηση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, το προαναφερθέν επιχείρημα ενισχύεται.