Aς έρθει ο αρμαγεδδών…

Η χώρα έχει αντοχές για 30 με 40 ακόμη ημέρες. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να υπάρξει συμφωνία, ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας μπορεί να προκαλέσει χάος στην οικονομία, τις τράπεζες και τις καταθέσεις.

Η πίεση της ρευστότητας ίσως βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για πιο γρήγορη συμφωνία. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η πιθανότητα συμφωνίας αλλάζει και τα δεδομένα για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα είναι αποκλειστικά «συνδεδεμένες» με το ακριβό χρήμα του ELA. Όλοι στη Φρανκφούρτη έχουν δηλώσει ότι εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» προγράμματος και μετά την 1η Μαρτίου, η χορήγηση ρευστότητας μέσω EKT θα επιστρέψει.

Σε περίπτωση που η διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνεχιστεί, η προσοχή θα στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την επόμενη Τετάρτη θα αποφασίσει για τη χρήση του μηχανισμού ELA από τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής όλα έδειχναν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, καθώς ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εργάζονται με τους Έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να κοστολογηθεί η ελληνική πρόταση.

Τις προσδοκίες για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup υποβαθμίζουν οι Βρυξέλλες, αλλά και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις στελεχών της.

Μεγάλες είναι οι διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα με τους δανειστές της και, σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό θέμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και η θετική κατάληξη στις συζητήσεις δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Το Σάββατο το βράδυ τέλειωσαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της πλευράς των δανειστών χωρίς να υπάρξει πρόοδος.

Τα 3 «αγκάθια» που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και το «κούρεμα» των πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό. Πάντως δεν αποκλείεται, αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, να διεξαχθεί νέο, έκτακτο Eurogroup στις 22 Φεβρουαρίου.

O Βαρουφάκης δηλώνει στην Guardian: Δεν έχουμε plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών.
Η κυβέρνηση ίσως χρησιμοποιεί απλά τακτικές διαπραγματευτικές, με στόχο, μέσω τεχνητού αδιεξόδου, να κερδίσει τελικώς περισσότερα. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα στο να αποδεχθεί το Μνημόνιο, όπως διάφορα στελέχη του αναφέρουν μετά το θρίλερ του Eurogroup, και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα –ή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου– η πρόσκρουση της Ελλάδας θα είναι βίαιη. Αν προκληθεί χάος και πιστωτική ασφυξία, ευθύνη θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση.