Κρίσιμος Φεβρουάριος για τις τράπεζες

Η νέα κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της λίγες ημέρες –μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου– προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα, ώστε να συνεχίσουν τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ. Η εναλλακτική περίπτωση είναι να ζητηθεί επισήμως από τη νέα κυβέρνηση παράταση του προγράμματος, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Το «τελεσίγραφο» της ΕΚΤ, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν κάτι περισσότερο από σαφές: εφόσον η χώρα είναι σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα. Στην ουσία δικαιώνεται ο Γ. Στουρνάρας, που μίλησε για πρόβλημα ρευστότητας εφόσον τα πολιτικά κόμματα δεν επιδείξουν σύνεση.

Την ίδια στιγμή να αποκλειστούν τα ελληνικά ομόλογα από το διευρυμένο πρόγραμμα QE εισηγήθηκαν στο ΔΣ της ΕΚΤ οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας. H Ελλάδα θα μείνει έξω από το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της Ευρώπης και χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δισ. Ωστόσο, οι αγορές αυτές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν “investment grade”, δηλαδή η αξιολόγησή τους είναι τουλάχιστον “ΒΒΒ-“. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός του προγράμματος τα ομόλογα της Ελλάδας, με αξιολόγηση “Β” και τα ομόλογα της Πορτογαλίας με αξιολόγηση “ΒΒ” και της Κύπρου με “Β+” .

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά για τα ομόλογα που δεν διαθέτουν “investment grade”, όπως τα ελληνικά, αν και στα προηγούμενα προγράμματα πάντα υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά και πρόβλεψη.

Μάλιστα η ΕΚΤ σήμερα διατηρεί την πρόσβαση της Ελλάδας και της Κύπρου στα κεφάλαιά της, με τον όρο ότι βρίσκονται σε πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους επιτυγχάνουν τους στόχους.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο τραπεζικό σύστημα είναι μεν υπαρκτές –έχουν φύγει 3 δισ. από τις καταθέσεις σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών– αλλά για την ώρα τουλάχιστον οι εκροές είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.

Δυστυχώς όμως για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι οι μόνες, αφού τα δύσκολα είναι μπροστά του, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνει μήνυμα ότι χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατή η συνέχιση της χορήγησης ρευστότητας.

Το αρνητικό σενάριο θα είναι εφιαλτικό, με πολλαπλές και ανυπολόγιστες συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την ανάπτυξη της οικονομίας και βέβαια την απασχόληση.