back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026

Νέα φάρμακα για παχυσαρκία: Μπορεί να προκαλούν καρκίνο;

Τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία (αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1), όπως Ozempic και Μounjaro κάνουν θραύση σε όλο τον κόσμο και τα έχουν λάβει εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η χρήση τους αυξάνεται ραγδαία, έχουν προκύψει εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη μακροχρόνια ασφάλειά τους — και ειδικότερα με το αν επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine η πρώτη μελέτη που σχεδιάστηκε για να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: επηρεάζουν οι αγωνιστές GLP-1 τον κίνδυνο καρκίνου; Τη μελέτη σχολιάζουν η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

- Advertisement -

Αξίζει να αναφερθεί ότι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι τα φάρμακα αυτά ενδέχεται είτε να αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του θυρεοειδούς και του παγκρέατος, είτε —αντιθέτως— να προσφέρουν προστατευτικό όφελος έναντι ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τα δεδομένα αυτά όμως δεν ήταν ομοιογενή και βασίζονταν κυρίως σε μη τυχαιοποιημένες μελέτες.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 48 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες, που περιλάμβαναν συνολικά 94.245 συμμετέχοντες. Οι μελέτες εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, μεταξύ των οποίων καρκίνος του θυρεοειδούς, του παγκρέατος, του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών, των ωοθηκών και του ενδομητρίου, καθώς και σπανιότερες μορφές όπως το πολλαπλούν μυέλωμα και το μηνιγγίωμα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, η χρήση αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 φαίνεται να έχει μικρή ή μηδενική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Για τους πιο συχνούς και κλινικά σημαντικούς καρκίνους —όπως του θυρεοειδούς, του παγκρέατος, του μαστού και των νεφρών— δεν διαπιστώθηκε ούτε αύξηση ούτε μείωση του κινδύνου σε στατιστικά σημαντικό βαθμό.

Για παράδειγμα, στον καρκίνο του θυρεοειδούς, η ανάλυση έδειξε ότι η θεραπεία με αγωνιστές GLP-1 θα μπορούσε να συσχετίζεται με από μία λιγότερη έως εννέα περισσότερες περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα που λαμβάνουν τη θεραπεία —μια διακύμανση που θεωρείται μικρή και κλινικά μη καθοριστική. Αντίστοιχα, για τον καρκίνο του παγκρέατος, το εύρος κυμαινόταν από εννέα λιγότερες έως έξι περισσότερες περιπτώσεις ανά 10.000 ασθενείς.

Για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, των ωοθηκών και του ενδομητρίου, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ελάχιστη ή καμία επίδραση, αν και με χαμηλότερο βαθμό βεβαιότητας. Μόνο για τον καρκίνο του στομάχου τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν «πολύ αβέβαια», λόγω διαφορών και περιορισμών στα διαθέσιμα δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Ζαφειρίου, Γενικός Διευθυντής της GrECo Hellas και GrECo Cyprus : «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναδιαμορφώνουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους στην Κύπρο»

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα καθεστώτα διεθνών κυρώσεων και η ενεργειακή ασφάλεια αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες για τις επιχειρήσεις

Δ. Μαζαράκης: Να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων περιουσίας

«Είμαστε χρόνια κολλημένοι στο 2,5%», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων

Frédéric de Courtois: Τι χρειάζεται η Ευρώπη και ποιος ο ρόλος της ασφάλισης

Την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει από τις διακηρύξεις και τις φιλοδοξίες στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Insurance Europe, Frédéric de Courtois

Εκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ- GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ) www.esape.gr,  στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Ζαφειρίου, Γενικός Διευθυντής της GrECo Hellas και GrECo Cyprus : «Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναδιαμορφώνουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους στην Κύπρο»

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα καθεστώτα διεθνών κυρώσεων και η ενεργειακή ασφάλεια αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες για τις επιχειρήσεις

Δ. Μαζαράκης: Να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων περιουσίας

«Είμαστε χρόνια κολλημένοι στο 2,5%», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων

Frédéric de Courtois: Τι χρειάζεται η Ευρώπη και ποιος ο ρόλος της ασφάλισης

Την ανάγκη η Ευρώπη να περάσει από τις διακηρύξεις και τις φιλοδοξίες στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Insurance Europe, Frédéric de Courtois

Εθνική Ασφαλιστική: Επίσημος Χορηγός του 18ου Greece Race for the Cure

Η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε και φέτος το «παρών» στο 18ο Greece Race for the Cure, τον αγώνα-θεσμό ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων του

Εκπαιδευτικές δράσεις για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων