Η τρόϊκα επιμένει να μας «δέσει» με νέο δάνειο

Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζει και πάλι έξοδο στις αγορές, με την έκδοση επταετούς ομολόγου, φουντώνει η συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, άρα και νέου Μνημονίου.

Ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μιλάνο με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρότεινε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.

Η άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.
Η κυβέρνηση, δια στόματος Γκίκα Χαρδούβελη, εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική.
Δεν είναι τυχαίο το ότι στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει «σοβαρά δημοσιονομικά κενά» το 2015 και το 2016.

Γιατί οι Ευρωπαίοι όμως θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Όπως έχει γράψει το «Χ», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Με την οικονομία να είναι έτοιμη να βγει από την εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οπότε, ακόμα κι αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία. Η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των επόμενων, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές. Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας.