back to top
13 C
Athens
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026

Ξανθός: Η ΠΦΥ «κλειδί» για μια Υγεία ανοικτή σε όλους

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός τη σταδιακή υπέρβαση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Υγεία, ώστε η καθολική κάλυψη του πληθυσμού να καταστεί ουσιαστικό δικαίωμα των Ελλήνων.

Στην Αστάνα του Καζακστάν βρέθηκε στις 25-26/10/ 2018 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον αν. γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Σταμάτη Βαρδαρό, για να πάρει μέρος στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με αφορμή τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα το 1978.

- Advertisement -

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), «επισφράγισε» την προσήλωσή της στο «αξιακό» αποτύπωμα και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ιστορικής Διακήρυξης, δεσμευόμενη να ενισχύσει το σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Διακήρυξη αυτή δεν ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα ή κοινωνικά ουδέτερη, αλλά ένα βαθύτατα πολιτικό πρόταγμα ισότητας στην πρόσβαση των ανθρώπων σε αποτελεσματική φροντίδα υγείας και δικαιοσύνης στην κατανομή των δημόσιων πόρων υγείας.

«Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί διαιρετική τομή ανάμεσα στην προοδευτική και νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας, επειδή είναι πολιτική επιλογή που προϋποθέτει προσήλωση στην ιδέα της ισότητας και της εξάλειψης των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων» τόνισε.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε, παράλληλα, στο πολιτικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών – που είναι ακόμα πάνω από το 20% του πληθυσμού – στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της ενδυνάμωσης του δημόσιου τομέα υγείας.

«Σε περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, αυξήσαμε τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους του ΕΣΥ, περιορίζουμε οικονομικές επιβαρύνσεις των ασθενών και ανισότητες στη φροντίδα, επενδύουμε στην ΠΦΥ και την πρόληψη, οργανώνουμε την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, ενισχύουμε τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης, καθώς και τη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά, στο πλαίσιο αυτό, έκανε στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με την επιστημονική και τεχνική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

«Η ολοκληρωμένη, συνεχής, τεκμηριωμένη και δωρεάν φροντίδα, η αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα, η τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας και οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας, είναι η απάντηση στην ασυμμετρία αναγκών και πόρων και στο αίτημα της καθολικότητας, ισότητας και αποτελεσματικότητας στην Υγεία» είπε σχετικά και παρέθεσε στοιχεία για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς το στόχο αυτό. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις σημαντικής μείωσης των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, κυρίως για λόγους οικονομικούς, οι οποίες από 4,1% στο σύνολο του πληθυσμού το 2009 έφτασαν στο 14,4% το 2016 και υποχώρησαν στο 10,9% το 2017, μετά το νόμο για τους ανασφάλιστους.

«Το στοίχημα σήμερα, μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι να υπερβούμε σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και να εγγυηθούμε ότι η καθολική κάλυψη δεν θα είναι ένα τυπικό αλλά ένα ουσιαστικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Πότε προστατεύεται πραγματικά ο ασφαλισμένος; Η EIOPA αλλάζει το επίκεντρο της εποπτείας

Περισσότερα έγγραφα και περισσότερες διαδικασίες δεν σημαίνουν απαραίτητα καλύτερη προστασία για τους ασφαλισμένους.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Φίλιππος Κάσσος, KPMG: «Η πραγματική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική διείσδυση»

Η Ετήσια Έκθεση της KPMG για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς για τον ασφαλιστικό κλάδο

AIG: Ο κυβερνοκίνδυνος εξελίσσεται σε επιχειρηματική απειλή για τις επιχειρήσεις

Ο κυβερνοκίνδυνος δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά ζήτημα πληροφορικής, αλλά έναν επιχειρηματικό κίνδυνο που επηρεάζει

Ατλαντική Ένωση: Online επιλογή προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου

Η Ατλαντική Ένωση δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναζητήσουν online το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση