back to top
33.1 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Στον ΕΟΦ ο Κώδικας Δημοσιοποίησης και πρόστιμα στον ορίζοντα

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αναρτήθηκαν οι παροχές των φαρμακευτικών εταιριών προς επαγγελματίες υγείας και φορείς του κλάδου, κατ’ εφαρμογή, για πρώτη φορά, της σχετικής νομοθεσίας του 2014. Πρόκειται, βέβαια, για ελλιπή εφαρμογή, αφού ο Οργανισμός και η Αριστοτέλους αναγκάστηκαν να λάβουν υπόψη τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση ονομαστικά των παροχών για τα επιστημονικά συνέδρια.

Έτσι, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αναρτήσει τις παροχές, για το έτος 2016, των εταιρειών προς τους Επιστήμονες Υγείας και τους Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς, αλλά και τις συγκεντρωτικές παροχές ανά εταιρία. Οι επιστήμονες υγείας αναφέρονται κατ’ όνομα, με τα συνοδευτικά ποσά, μόνο για τα τύπου Β συνέδρια, τα γνωστά και ως προωθητικά. Η τελευταία ενημέρωση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (3/1), ενώ περιλαμβάνονται μόνο τα στοιχεία που προήλθαν από τις καταχωρήσεις των εταιρειών σε ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΦ. Ειδικότερα, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για συμμετοχή επαγγελματιών υγείας σε προωθητικά συνέδρια και ενέργειες το 2016 ανέρχονται σε 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπου 500 επιστημονικούς φορείς αποδόθηκαν σχεδόν 28 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Εκτιμάται ότι τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί σε hard copy, με αριθμό πρωτοκόλλου, θα ενταχθούν αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, όμως, υπήρξαν και εταιρίες που δεν κατέθεσαν τα στοιχεία που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΕΟΦ να εξετάζει σοβαρά την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο.

Πάντως, η μερική δημοσιοποίηση των σχετικών παροχών που εφαρμόζεται στη χώρα μας συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά και την Αριστοτέλους, με τον Υπουργό Υγείας να έχει δηλώσει στο παρελθόν πως αναζητείται θεσμικός τρόπος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Αρχής, με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

- Advertisement -

Έκτοτε, όμως, το θέμα φάνηκε να «παγώνει». Εκτιμάται, βέβαια, πως αν η Αριστοτέλους επιλέξει να δώσει οριστική λύση στο θέμα αυτό προϋποθέτει νέα νομοθεσία, που θα καλύπτει όλα τα νομικά κενά. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκλαμβάνουν την επιφυλακτικότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ως κίνηση στρατηγικής, προκειμένου να προχωρήσει προσεχτικά στις όποιες αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΦ διευκρινίζει πως σε ό,τι αφορά το όριο του 10% συμμετοχής Ειδικευόμενων σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης εκ των συμμετεχόντων τουλάχιστον το 10% να είναι ειδικευόμενοι.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE