back to top
13.8 C
Athens
Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Η «τροϊκανή» αλλαγή στην τιμολόγηση

Ουσιαστικά, χρειάστηκαν μόλις 8 γραμμές στο Σχέδιο Νόμου, για να προστεθεί στην τιμολογιακή πολιτική μια παράμετρος που μετ’ επιτάσεως ζητούσαν οι θεσμοί, μέσω του εκπροσώπου τους σε θέματα υγείας, G. Carone.
Ο λόγος για την εισαγωγή της παραμέτρου προσδιορισμού της τιμής των off patent φαρμάκων βάσει και του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών μελών της Ε.Ε..

Όπως είχε γράψει το Virus στις αρχές Σεπτέμβρη (εδώ), η βασική ένσταση του κ. Carone, σε ό,τι είχε να κάνει με την τιμολόγηση ήταν, η απουσία της παραπάνω πρόβλεψης, ώστε να διασφαλίζεται ότι επιτυγχάνεται χαμηλή τιμή για τα φάρμακα.
Από τότε ο κ. Carone τόνιζε ότι πρέπει να προβλέπεται η μείωση της τιμής των φαρμάκων «αναφοράς», μετά την λήξη της «περιόδου προστασίας των δεδομένων (data protection)» είτε στο 50% της τιμής του προϊόντος όταν είναι εντός της περιόδου προστασίας είτε στο μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε.
Το θέμα τέθηκε και στην άτυπη συνάντηση της Πέμπτης στο Υπουργείο Υγείας (εδώ) με τον «τροϊκανό» να ζητάει να καλυφθεί το κενό.
Προβλέφθηκε, λοιπόν, στο Πολυνομοσχέδιο, το οποίο βρέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως σήμερα στις 9 το πρωί. Αργά το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και πιθανότατα την Παρασκευή, να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν το 45% με 60% των τεμαχίων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Data Protection
Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω Διάταξη γίνεται και πάλι αναφορά για λήξη της περιόδου προστασίας δεδομένων (data protection), η οποία έχει από το Μνημόνιο ΙΙΙ και την ΥΑ Δημόπουλου, αντικαταστήσει την περίοδο προστασίας της πατέντας της δραστικής ουσία.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αλλαγή για λόγους τιμολόγησης, που, όμως, εκτιμάται ότι θα φέρει νωρίτερα σε διαδικασία μειώσεων εκατοντάδες φάρμακα.
Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν την τρέχουσα γενική ανατιμολόγηση.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, η ανακοστολόγηση θα ολοκληρωθεί βάσει της Υπουργικής Απόφασης Δημόπουλου (εδώ). Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς η ανατιμολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Οκτωβρίου (το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις).
Επιπλέον, η διαδικασία είναι ήδη στα «μισά του δρόμου». Σήμερα, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των φύλλων έρευνας και στοιχείων από τους ΚΑΚ και ο ΕΟΦ θα πρέπει να «τρέξει» τον υπολογισμό των τιμών, βάσει των μειώσεων σε off patent και γενόσημα, που σε κάθε περίπτωση οφείλουν να επιβληθούν στις τιμές.
Η παράμετρος του μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων τιμών κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται, λοιπόν, να επηρεάσει την επόμενη ανατιμολόγηση.
Αντιδράσεις
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει τη αγανάκτηση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται μετάτη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, που φαίνεται να παγίωσε τις επερχόμενες αλλαγές και συγκεκριμένα την προσθήκη της πρόβλεψης του μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι αλλαγές που εισάγονται στα off patent φάρμακα αναμένεται να συμπαρασύρουν σαν χιονοστιβάδα και τις τιμές στα γενόσημα και να απαξιώσει την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, σύμφωνα με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Όπως τονίζει από την πρώτη στιγμή η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα μέτρα που ζητάει η τρόικα «θα παραδώσουν την αγορά στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Στο Κόκκινο» και «Real FM», έκανε λόγο για ένα «νέο επεισόδιο παραλογισμού» στο χώρο της υγείας.
«Ενώ ζητείται η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και τα πλεονάσματα, τα οποία μπορεί να δώσει η εγχώρια παραγωγή, την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο σε λίγο θα οδηγήσει σε καθεστώς που όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα, χωρίς κάποιο όφελος για τα ασφαλιστικά Ταμεία», ανέφερε.
«Από όλα τα φλέγοντα θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής δαπάνης , ετέθη μόνο των ζήτημα της μείωσης στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων», συμπλήρωσε ο κ. Τρύφων, διευκρινίζοντας πως με το νέο σύστημα τιμολόγησης θα διαλυθούν «οι τιμές των οικονομικών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, σε βαθμό που δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής τους. Πολλά οικονομικά φάρμακα θα βγουν από την αγορά και θα υποκατασταθούν από νέα εισαγόμενα που πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές».
Ο κ. Τρύφων έκανε λόγο για «πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Πόσο μάλλον, όταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δύναται να προσφέρουν, όχι απλά δεν δημιουργούν κόστος για τα Ταμεία, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιαστικών εξοικονομήσεων».
Κι όλα αυτά, σημείωσε, τη στιγμή που όλα τα ευρωπαϊκά Ταμεία ασχολούνται με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αξιολόγηση των νέων ακριβών θεραπειών, ώστε να εισέρχονται στο σύστημα σε χαμηλές τιμές. Σήμερα, τα ελληνικά φάρμακα – γενόσημα χορηγούνται με μια έκπτωση 70% από την αρχική τιμή. Αυτή είναι μια έκπτωση ρεκόρ, που δεν έχει δοθεί ποτέ άλλοτε, και παρ’ όλα αυτά ήρθαν χθες μονομερώς και υπήρξαν περαιτέρω απαιτήσεις για μειώσεις μόνο στα ελληνικά φάρμακα. Αυτό είναι απίστευτο, διότι υπάρχει ένα κλειστός προϋπολογισμός στα 2 δισ., δεν χρειάζεται ισοδύναμα και οποιαδήποτε υπέρβαση της δαπάνης κατανέμονταν ισότιμα μεταξύ των εταιρειών, εισαγομένων και παραγομένων. Αντί λοιπόν να τεθούν αυτά τα θέματα, έρχονται ξαφνικά οι θεσμοί και λένε, το ελληνικό φάρμακο που κοστίζει 7 ευρώ να μειωθεί και να πάει στα 2 ευρώ, ενώ το εισαγόμενο να παραμείνει 30 ευρώ».

- Advertisement -

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: SOS για τις τροποποιήσεις διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο ΣΦΕΕ για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις τροποποιήσεις στις «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων»

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

ΕΟΦ: Σε διαβούλευση τιμές για τα γενόσημα

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ανακοινώθηκε το αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης για τις τιμές των αιτημάτων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ανάρτηση αφορά τις τιμές γενόσημων που κατατέθηκαν εντός του Ιουνίου 2022.

ΕΟΦ: Ανακοίνωσε στοιχεία για τις παρενέργειες των εμβολίων

Για πρώτη φορά, ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για αναφορές στην Ελλάδα πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων έναντι της covid-19. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πρακτικές για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου 

H προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του

Eurolife FFH, AEAZ: Αύξηση παραγωγής και βελτιωμένο κατά 7,5 εκ. ασφαλιστικό αποτέλεσμα

Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα σημείωσε η Eurolife FFH, Ζωής το 2024 στα 589,6 εκατ. διατηρώντας την ηγετική θέση της ...

INTERAMERICAN: Mε σταθερό βήμα στον διάλογο για το αύριο στο Delphi Economic Forum X

Η INTERAMERICAN, κορυφαία εταιρεία στην παροχή καινοτόμων λύσεων ασφάλισης στην Ελλάδα και μέλος του διεθνούς ασφαλιστικού Ομίλου Achmea

Υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος τελεί το 6o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων

Δημιουργώντας… Ασφαλιστικά Αστέρια!

Το ξενοδοχείο Athens Marriott φιλοξένησε την 1η Απριλίου 2025 την φετινή εκδήλωση βραβεύσεων της Επιθεώρησης Χρήστου Χρυσολόγου