Της Έλενας Ερμείδου
Αποφασιστικά μπαίνει στην αγορά του bancassurance η Allianz Eλ
Το «IW» αρχές της εβδομάδας έγραψε: ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση.
Η Allianz Ελλάδος αποκτά πρόσβαση σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, έχοντας τη δυνατότητα να διανείμει ευρέως τα προϊόντα της και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της, περνώντας στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερη ασφαλιστικών στην Ελλάδα.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μπαίνει δυναμικά στο bancassurance, αποκλειστικά με τη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη και ανάμεσα στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως, την Allianz, με τους εξής 4 στόχους: να υπερδιπλασιάσει τα έσοδά της από ασφαλιστικές εργασίες, να αυξήσει τα καθαρά έσοδα κατά 6% από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου, να αυξήσει τα κέρδη της 4% ανά μετοχή και να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα ενσώματα πάγια στοιχεία από τα αποθεματικά της καθαρής θέσης.
Στο 50% το μερίδιο της Πειραιώς στο bancassurance
Οι εξελίξεις αυτές νομοτελειακά θα αλλάζουν τα μερίδια του bancassurance στην Ελλάδα, ομοίως και τα μερίδια των μη τραπεζικών δικτύων, τόσο για την Allianz –της οποίας ωστόσο το δίκτυο συρρικνώθηκε τελευταία, μεταπηδώντας στον ανταγωνισμό– όσο και για άλλες δύο μεγάλες ασφαλιστικές, τη Eurolife Life AEAZ και την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία στόχο έχει να διεκπεραιώνει το 50% του όγκου των πωλήσεών της μέσω του τραπεζικού δικτύου της Πειραιώς.
Τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank και η CrediaBank, που αναζητά συνεργασίες bancassurance, θα έχουν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει το 50% στο τομέα του bancassurance.
Προοπτικές και σχήματα
Εκτός από το σχεδιασμό των νέων τραπεζικών καναλιών διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και την έκδοση νέων προϊόντων, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων των ασφαλιστικών και του δικτύου του bancassurance έχουν και οι συμφωνίες που θα κάνουν οι ασφαλιστικές με τα νοσοκομεία και το πώς θα λειτουργήσουν τα νέα σχήματα, όπως η Generali (Alpha Bank) με την Ευρωκλινική και άλλα νοσοκομεία. Εξαρτάται επίσης από τη νέα δομή των σχεδίων της Εθνικής Ασφαλιστικής με την ΗΜΙΘΕΑ και τη νέα εξαγορά της Βιοϊατρικής που μελετά.













