Έρχονται πλειστηριασμοί για ακίνητα του Επικουρικού Κεφαλαίου

Στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ περιορίζεται η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο Επικουρικό Κεφάλαιο τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Πρόκειται βέβαια για αξίες ακινήτων που αθροίζονται στα 55 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές εκκίνησης που θα παρουσιάσουν σε πλειστηριασμούς τους οποίους προγραμματίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο για τους προσεχείς μήνες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των ακινήτων είναι υψηλότερη, καθότι στον πλαίσιο των πλειστηριασμών οι προσφορές των ενδιαφερόμενων θα ανεβάσουν τις τιμές πώλησης, όχι όμως στα επίπεδα που θα εκτοξεύονταν άλλες εποχές, την περίοδο δηλαδή προ κρίσης.

Κατά συνέπεια το Επικουρικό χάνει σε κεφάλαια είσπραξης, τη στιγμή μάλιστα που όμως έχει ήδη αναφέρει το IW ο ισολογισμός της χρήσης 2013 ήταν με αρνητικά ίδια κεφάλαια σε επίπεδα υψηλότερα των 500 εκατ. ευρώ, λόγω των υπέρογκων υποχρεώσεων τις οποίες κληρονόμησε ο φορέας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, από τις πολλές ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών με δυσθεώρητα ανοίγματα.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίοι πλειστηριασμοί του επικουρικού Κεφαλαίου έγιναν πριν από τρεις μήνες και αφορούν τρία ακίνητα συνολικής αξίας περί το 1 εκατ. ευρώ.