Μέτρα στήριξης ιδ. επιχειρήσεων από το ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ

Από σήμερα κινούνται συντονισμένα ΕΕ, Εθνικές Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, προκρίνοντας δέσμη μέτρων αντιμετώπισης του ιού. Τα μέτρα συντάσσονται σε 4 άξονες τους οποίους ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο και περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία. Φόκους στις τράπεζες, έρευνα, στον φαρμακευτικό κλάδο, στον κλάδο αεροπλοϊιας και τον κλάδο τουρισμό και ταξιδιών. Η λήψη των μέτρων γίνεται με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.

της Ελενας Ερμείδου

Σήμερα το μεσημέρι στις 12 θα πραγματοποιηθούν κοινές ανακοινώσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση για τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην αίθουσα 305 στον τρίτο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών και θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, η οποία θα τις διανείμει σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων.

Ολοι μαζί για την Επιχειρησιακή Συνέχεια. Τρόποι και λύσεις

Περαιτέρω σε σημερινή ανακοίνωση, μετά από την έκτακτή συνεδρίαση του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την οικονομική συνδρομή προς τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Σημείωνεται οι προτάσεις της ΕΕ έβρισκαν εξαρχής θετικό το ΕΚ.

Σε 4 άξονες οι στόχοι

Μετά την έγκριση του ΕΚ ο στόχος της Ευρώπης κινείται σε 4 άξονες.

  • Στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού
  • Στην παροχή ιατρικού εξοπλισμού
  • Στην προώθηση της έρευνας
  • Στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών

Στην έκθεση οικονομικών εκτιμήσεων Μαρτίου 2020, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ συστήνουν στις Εθνικές Κυβερνήσεις:

  • Μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.-
  • Επιδοτήσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο μέχρι να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς-
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις
  • Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας προς το χρηματοοικονομικό σύστημα προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι σε θέση να χορηγούν δάνεια προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και ταμειακών ροών, ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εθνικές κυβερνήσεις περαιτέρω μπορούν:

  • να διευρύνουν τις παροχές ασφάλισης και  ανεργίας, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες
  • να δημιουργήσουν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις
  • να λάβουν συγκεκριμένα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι  ο τουρισμός και τα ταξίδια, τα οποία αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα παράσχει κεφάλαια για την ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας και περιορισμού εξάπλωσης του ιού. Η Επιτροπή έχει θέσει σε δράση χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 232 εκατ. ευρώ  με σκοπό:

  • να υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την υγεία με 114 εκατ.
  • να υποστηρίξει το Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη για τη στήριξη της ταχείας διάγνωσης και της επιδημιολογικής παρακολούθησης με 15 εκατομμύρια ευρώ ·
  • να ενισχύσει την επείγουσα έρευνα στη διάγνωση, τη θεραπευτική και την πρόληψη με 100 εκατ. ευρώ. Περίπου 90 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσω  εταιρικών σχέσεων με τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της έρευνας για κοροναϊούς μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020, του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Η εν λόγω έρευνα έρευνα αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ανταπόκρισης της δημόσιας υγείας και της κλινικής περίθαλψης των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*