back to top
22.5 C
Athens
Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Πόσο μειώθηκαν σε Ευρώπη και Ελλάδα οι καταθέσεις ασφαλιστικών και ΤΕΑ

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Στα 225 δισ. ευρώ έφθασαν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και των pension funds στην Ευρώπη στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στην Ελλάδα αντίστοιχα έφθασαν στα 1,066 δισ. ευρώ, νούμερο που είναι τμήμα του συνόλου του συνόλου των 225 δισ.

- Advertisement -

Οι καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι σε έντονα πτωτική πορεία από πέρυσι. Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ΤΕΑ από τον Απρίλιο του 2022 και τα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο φέτος υποχώρησαν, όταν και παρέμειναν όμως και πάλι, πάνω από το 1 δισ. ευρώ στα 1,066 δισ. ευρώ συνολικά, από 1,13 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και έναντι 897 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 που ήταν το χαμηλότερο σημείο του δωδεκαμήνου. Οι καταθέσεις μειώθηκαν γιατί οι αγορές που ήταν κακές στο προηγούμενο διάστημα, έγιναν ενδιαφέρουσες μετά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Βεβαίως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα Επαγγελματικά Ταμεία εφαρμόζουν επαγγελματική διαχείριση και συνεπώς αν υπάρχουν πιο συμφέρουσες τοποθετήσεις σε ομόλογα, Αμοιβαία ή ειδικά Αμοιβαία της χρηματαγοράς που δίνουν καλύτερες αποδόσεις θα κατευθύνουν εκεί μεγαλύτερος μέρος της ρευστότητάς τους.

- Advertisement -

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ από τα 1,066 δισ. ευρώ τα 94 εκατ. ευρώ είναι καταθέσεις των Επαγγελματικών Ταμείων και φθάνουν δηλαδή το 9,4% περίπου του συνόλου αυτών των καταθέσεων.

Από τα 1,066 δισ. ευρώ περίπου το 53% ή 559 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα στο τέλος Φεβρουαρίου σε λογαριασμούς overnight και οι υπόλοιπες καταθέσεις 507 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένες σε άλλες καταθέσεις ή ρέπος.

Στα Επαγγελματικά Ταμεία κινούνται διαφορετικά και σχεδόν το 93% των καταθέσεων ήταν σε λογαριασμούς overnight ενώ μόλις 7 εκατ. ευρώ ήταν σε ρέπος, καθώς ο σκοπός ήταν να επενδυθούν τα κεφάλαια.

Οι καταθέσεις ασφαλιστικών σε όλη την Ευρώπη

Στο μεταξύ στην Ευρώπη, στα 225 δισ. ευρώ φθάνουν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των συνταξιοδοτικών ταμείων pension funds στην Ευρώπη. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Iανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν 12 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Έχουν ξεκινήσει τη χρονιά με ετήσιο πτωτικό ρυθμό 3,7%. Να σημειωθεί ότι και το Δεκέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, αλλά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους ήταν συνολικά αυξητικός κατά 3,4%.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εμπρησμός στο εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, τι θα πράξουν οι ασφαλιστικές 

Θυμάστε εκείνο το εργαστάσιο τροφίμων στη Λαμία που τροφοδοτούσε με σάπια τρόφιμα σχολικά γεύματα και κάηκε μία μέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου; 

Αυξημένες οι καταθέσεις των ασφαλιστικών

Aυξημένες ήταν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ.

Οδηγός για τη Data Act, μέσω συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα (digital finance) και σε συνέχεια της εγκυκλίου 24589/31.01.2024, η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι...

Ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, το μέλλον της ιδιωτικής υγείας

Ο ρόλος της τιμολόγησης και η εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Στο 18,3% το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών

Μόλις το 18,3% ήταν έως τον Μάρτιο του 2024 το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών της χώρας, έναντι 18,2% την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.