Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
H προέλαση των αυτοοδηγούμενων ΙΧ θα οδηγήσει σε μείωση των ασφαλίστρων διεθνώς κατά 50%, καθώς η χρήση ιδιόκτητων οχημάτων θα περιοριστεί δραματικά. Η πρόβλεψη αυτή ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Swiss Re, Walter Kielholz. Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, ο κ. Kielholz υπογράμμισε ότι στο μέλλον οι άνθρωποι δεν θα έχουν πλέον ιδιόκτητα αυτοκίνητα γιατί «θα πατάνε ένα κουμπί» για να καλέσουν ένα αυτοκινούμενο ΙΧ, όπου και όποτε το χρειάζονται.
«Είναι πολύ πιθανό οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να εξαφανιστούν. Αλλά και ο ασφαλιστικές εταιρείες θα καταλάβουν «στο πετσί» τους την αλλαγή. Περίπου το 50% του όγκου των ασφαλίστρων προέρχονται από τον κλάδο ΙΧ και αυτά θα εκλείψουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Καθώς οδηγούμαστε προς μια οικονομία του διαμοιρασμού, όπου η διαχείριση αγαθών όπως τα αυτοκίνητα και η ακίνητη περιουσία θα γίνεται εν πολλοίς από πλατφόρμες, η εικόνα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα διαδραματίζει πια τον ίδιο ρόλο όπως στο παρελθόν», συνέχισε ο κ. Kielholz, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι καταναλωτές θα αισθάνονται λιγότερη ψυχική σύνδεση με συγκεκριμένα brands.
Πλατφόρμες όπως το Uber, το AirBnB και η Amazon έχουν πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων πελατών, κάτι που θα μπορούσε να τους βάλει σε πειρασμό να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες. «Οι ψηφιακές πλατφόρμες που νοικιάζουν διαμερίσματα θα προσφέρουν στους πελάτες τους ασφάλιση και οι πελάτες ούτε που θα νοιάζονται με ποια εταιρεία συνάπτουν το συμβόλαιο».
Για εταιρείες όπως η Swiss Re, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά προς τους κινδύνους, εξήγησε ο κ. Kielholz. «Σήμερα είμαστε ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα διαμεσολαβούντων. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση στους κινδύνους», είπε.
Η αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιοποίηση και ομαδοποίηση δεδομένων πελατών κατέστησε τη συμμαχία με εταιρίες όπως η SoftBank (που εξετάζει την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου στη Swiss Re) ελκυστική πρόταση. Ο προέδρος του ελβετικού ομίλου παραδέχθηκε επίσης ότι παραμένει «πολύ απρόθυμος» να χρησιμοποιήσει κεφάλαια των μετόχων για την ανάληψη cyber κινδύνων. Οι πόλεμοι διεξάγονται πλέον όχι στα πεδία των μαχών αλλά στους υπολογιστές που έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να καταστρέφουν υποδομές, υποστήριξε. «Δεν βλέπω πώς, ως αντασφαλιστές, μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιους κινδύνους χωρίς κυβερνητική στήριξη», κατέληξε.