Της Ελενας Ερμείδου -μετάφραση απόδοση κειμένου από την μελέτη της Moody’s
Θετικές προοπτικές για το κλάδο των αντασφαλειών ανακοίνωσε χτες αργά το απόγευμα η Moody’s για μέχρι το 2020, εν όψει και του Rendez Vous de Septembre στο Μόντε Κάρλο 7-12 Σεπτεμβρίου.
Η ισχυρή κεφαλαιοποίηση, οι αυξήσεις στα τιμολόγια σε ορισμένες γραμμές παραγωγής, η βελτίωση του δείκτη κερδοφορίας και η αυξανόμενη ζήτηση για αντασφάλιση αποδυναμώνεται από τα χαμηλά επιτόκια και την συρρίκνωση των αποθεματικών. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι αντασφαλιστές επανακαθορίζουν το ρίσκο μετά από τον όγκο των απαιτήσεων που αντιμετώπισαν για δύο συνεχόμενα χρόνια. Ενώ, αναφέρει η Moody’s οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, η κερδοφορία του κλάδου θα επηρεαστεί από τα επίπεδα ζημιών των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της έκθεσης στους cyber κίνδυνους, και η αύξηση του κινδύνου στο ενεργητικό ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια.
Τα τιμολόγια σταθεροποιούνται, αλλά η κερδοφορία παραμένει σε μεταβλητά επίπεδα. Τα αντασφαλιστικά τιμολόγια σημείωσαν αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια αμβλύνοντας ορισμένες πιέσεις στην κερδοφορία του κλάδου, ωστόσο οι αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και σε γραμμές παραγωγής που εμφάνισαν ζημιές. Και αυτές όμως οι αυξήσεις περιορίστηκαν από το πλεονάζον capacity που δημιουργούν τα εναλλακτικά κεφάλαια. Η ικανότητα των αντασφαλιστών να απορροφήσουν υψηλότερες του μέσου όρου καταστροφές από τα κέρδη παραμένει, ως εκ τούτου περιορισμένη.
Οι αντασφαλιστές είναι εκτεθειμένοι στην κλιματική αλλαγή μέσω της αύξησης του ρίσκου και της μη ικανότητας προβλέψεων των φυσικών καταστροφών, η δυναμική για περιβαλλοντικές ευθύνες πιθανά να μειωθεί λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε προϊόντα άνθρακα και της αύστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου. Οι αντασφαλιστές επανεξετάζουν την έκθεση τους απέναντι στους κινδύνους από μεγάλες πυρκαγιές καθώς τα περιστατικά αυτά θα συνεχιστούν.
Οι χαμηλοί ρυθμοί και τα χαμηλά αποθέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η έκθεση των στοιχείων του ενεργητικού στο κίνδυνο παραμένει υψηλή, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε χαρτιά χρέους με υψηλές αποδόσεις και μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Οι αντασφαλιστές του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων είναι επιρρεπείς σε αυξήσεις αξιώσεων ενώ, έχουν μειωθεί τα αποθεματικά τους τα τελευταία χρόνια. Οι cyber ασφαλίσεις ενέχουν ευκαιρίες, αλλά οι κίνδυνοι έκθεσης είναι πολύ υψηλοί.
Η κεφαλαιοποίηση των αντασφαλιστών παραμένει ισχυρή παρά τις ζημίες από τις φυσικές καταστροφές το 2017 και 2018 και την ετησιοποιημένη ελαφρά συρρίκνωση των ίδιων κεφαλαίων. Τα εποπτικά κεφάλαια των μεγάλων αντασφαλιστών ελαφρά μειώθηκαν στο τέλος του 2018 προς το 2017 και το 2016, ακόμα όμως και τώρα υψηλότερα των απαιτήσεων του σταθμισμένου ρίσκου.
Αυτά δείχνουν τις προσπάθειες των αντασφαλιστών να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της έκθεσης τους στις φυσικές καταστροφές, στις περικοπές προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών και την έκδοσης υβριδικών τίτλων. Η εικόνα αυτή δείχνει μία μικρή υποχώρηση της ποιότητας κεφαλαίων.
Βάσει αυτών, οι προοπτικές των αντασφαλιστών παραμένουν σταθερές για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.