Απαραίτητη η μετάβαση από το ιατροκεντρικό σύστημα Υγείας στο ασθενοκεντρικό

Η ανάγκη μετάβασης από το ιατροκεντρικό σύστημα Υγείας στο ασθενοκεντρικό τονίστηκε κατά τη συζήτηση του πρώτου πάνελ του Patients Forum 2024 με τίτλο «Ασθενοκεντρική Τεκμηρίωση στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία». Εκπρόσωποι του οικοσυστήματος συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να τεθεί στον πυρήνα ο ασθενής με φόντο τις εξελίξεις στην Ιατρική Τεχνολογία και την Καινοτομία στην θεραπεία.

Παρά τις προσπάθειες για μετάβαση σε ασθενοκεντρικό σύστημα αυτό ακόμη δεν έχει επιτευχθεί όπως τόνισαν οι θεσμικοί εταίροι, κατά την συζήτηση που συντόνισαν η κ.Βαρβάρα Μπαρούτσου, Επίτιμο Μέλος – τέως Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι., Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής IFAPP και ο κ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.).

 

Με βάση την εμπειρία του στο σύστημα Υγείας αλλά και την ερευνητική το δράση ο Αντώνης Αυγερινός, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι «θέμα προτεραιότητας είναι ο ανθρωποκεντρισμός στην Υγείας». Ως εκπρόσωπος του ΣΑΦΕΕ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ ασθενών και βιομηχανίας να γίνουν παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας ώστε να είναι βιώσιμο. Αναγκαίες έκρινε ο κ. Αυγερινός παρεμβατικές προσπάθειες όπως είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής υγείας, η ολοκλήρωση του φακέλου υγείας ασθενούς, η ορθή συνταγογράφηση και η ορθή παρακολούθηση ιατρικών πράξεων, η σωστή εκμετάλλευση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο προκειμένου να βοηθά στην θεραπευτική αγωγή που του προσφέρεται. Ακόμη, τόνισε τα οφέλη από την αξιοποίηση καίριων εξελίξεων της Ιατρικής επιστήμης, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτών των βιοδεικτών στην ογκολογία, στη θεραπεία και στη διάγνωση του καρκίνου.

Περισσότερα στο virus.com.gr