back to top
27.1 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Γιάννης Ρούντος: ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, η κορυφαία προτεραιότητα

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ επιβεβαίωσε, κι εφέτος, τον καθοριστικό ρόλο που (μπορεί να) διαδραματίζει ο Σύνδεσμος για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, με κοινή παράμετρο ένα ευοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς δικαιωμάτων στο αγαθό της εργασίας.
Γιατί ΣΕΒασμός;
Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και συνέχεια των γενεών, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, θα παραμένει υπομνηστικά ο πιλότος για τη “μοίρα” της επιχειρηματικότητας και στον τόπο μας. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά από τον Σύνδεσμο, μπορούν να γίνουν περισσότερα χωρίς την εργαλειοποίηση και αποπροσωποποίηση των εργαζομένων.
Επαναφέρω ενδεικτικά στην επικαιρότητα από τα πολλά, ένα χαρακτηριστικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΣΕΒ για “το μέλλον της εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει” (https://lnkd.in/eSVFwMbx). Πρόκειται για έναν “οδικό χάρτη” για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε νέα μοντέλα λειτουργίας και εργασίας.
Στο κείμενο του δελτίου υπογραμμίζεται ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, της οργάνωσης της εργασίας, αλλά και του περιεχομένου πολλών επαγγελμάτων, με κομβικό τον ρόλο των τεχνολογιών της ψηφιακής κοσμογονίας. Ακόμη, εντοπίζονται περιοχές που απαιτούν πολλή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά σε δεξιότητες, ηγεσία και δομή, ενώ τονίζεται η αναμενόμενη επιδραστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού σε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Απολύτως αναγκαία θεωρείται και η επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ευρέως φάσματος τοποθέτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό, παραθέτω ένα απόσπασμα – ίζημα της ιδέας για το πλαίσιο της σχέσης των επιχειρήσεων με το κράτος, που το επιχειρείν οφείλει να υποστηρίξει:
“Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό (…). Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».
Μερίδιο ευθύνης για ΣΕΒασμό στον κόσμο της εργασίας αναλογεί, βεβαίως, και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, που άλλωστε εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ. από την παρουσία των Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και Μαριάννας Πολιτοπούλου.
(Από τον λογαριασμό του Γιάννη Ρούντου στο Linkedin)

Σχετικές δημοσιεύσεις

RETURN. TALENT. IMPACT.: Το ετήσιο συνέδριο του BrainReGain έρχεται στις 29 Μαΐου

Παρουσιάζοντας το νέο, 360° μοντέλο της Πρωτοβουλίας για τη σύνδεση του παγκόσμιου ελληνικού ταλέντου με το μέλλον της Ελλάδας

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Πάνω από 50 προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών

Σχεδόν οι μισοί άνδρες θεωρούν ότι η δουλειά βλάπτει την ψυχική τους υγεία

Τα στοιχεία νέας έρευνας της Compare the Market δείχνουν ότι η ανδρική ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θ. Κουλουτμπάνης: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Με επιστολή-ανακοίνωση η παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» με επικεφαλής τον Θάνο Κουλουτμπάνη εκφράζει την έντονη διαφωνία της

Η συμβολή των γυναικών στην μετεξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Καραβίας

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ι. Τσικρίπης, ΤτΕ: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τον ασφαλιστικό κλάδο

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης στο #inco26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26