back to top
33.1 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Νέα σύσκεψη με τους επικεφαλής των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων συγκάλεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που έχει εκκινήσει για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου σχετικά με την ισότητα αμοιβών για όμοια εργασία (Ευρωπαϊκής Οδηγία 2023/970).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Εθνικών Κοινωνικών Εταίρων, οι οποίες λαμβάνονται υπόψιν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του επικείμενου νομοσχεδίου.

- Advertisement -

Επισημαίνεται επίσης ότι μέχρι σήμερα η κ. Κεραμέως έχει ενσωματώσει στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου, πάνω από 50 προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι, εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών.

Για την επίτευξη του στόχου που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2023/970, εισάγονται συγκεκριμένοι κανόνες διαφάνειας σε τρία επίπεδα:

- Advertisement -
  • κατά τη συνέντευξη και τη διαδικασία πρόσληψης
  • κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, ιδίως ως προς το δικαίωμα πρόσβασης του εργαζομένου σε μισθολογικά στοιχεία και
  • ως προς την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημοσιοποιούν στοιχεία για τις αμοιβές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση δημοσίευσης στοιχείων για:

  • ⁠ ⁠μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών
  • ⁠ ⁠μισθολογικό χάσμα στα bonus
  • ⁠ ⁠διάμεσο μισθολογικό χάσμα
  • ⁠ ⁠μισθολογικό χάσμα ανά κατηγορία εργαζομένων.

Αν τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει μισθολογική διαφορά ίση ή μεγαλύτερη του 5% και δεν υπάρχει αντικειμενική εξήγηση, ο εργοδότης υποχρεούται να διορθώσει τη διαφορά αναμορφώνοντας την μισθολογική δομή της επιχείρησης.

Πριν από την πρόσληψη:

  • Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ενημερώνουν τον υποψήφιο για το εύρος της αμοιβής με κάθε πρόσφορο μέσο πριν από την συνέντευξη.
  • Παράλληλα, απαγορεύεται να ζητούν πληροφορίες για τις προηγούμενες αποδοχές του υποψηφίου.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν τα εξής βασικά δικαιώματα:

  • να γνωρίζουν τα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζεται ο μισθός τους και η μισθολογική τους εξέλιξη
  • να γνωστοποιούν το μισθό τους για σκοπούς που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της ίσης αμοιβής καθώς η Οδηγία απαγορεύει ρητά συμβατικούς όρους που επιβάλλουν μισθολογική μυστικότητα.

Είχε προηγηθεί στις 24 Μαρτίου από την Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου η κατάθεση του πορίσματος της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Εργασίας, για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, η Υπουργός, κατά πάγια πρακτική της, απέστειλε το πόρισμα στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους, καλώντας τους σε διαβούλευση προκειμένου να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις, ενώ πρόκειται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο επί του νομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Βαργιάμης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης και η Γενική Διευθύντρια του ΣΒΕ Βίκυ Λοΐζου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Κεραμέως: Νέες δυνατότητες ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

ΓΣΕΕ: Η κάλυψη του μισθολογικού χάσματος απαιτεί ενίσχυση των ΣΣΕ και της εποπτείας

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα παραμένει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες αποτυπώνονται στις συντάξεις

H υπουργός Εργασίας, Nίκη Κεραμέως, στο #ocin26: Μια μεγάλη ευκαιρία ισχυροποίησης του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι στο περσινό συνέδριο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την βελτίωση του τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης.

Η Νίκη Κεραμέως κεντρική ομιλήτρια στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

To #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Urba360: Εντοπίστε κινδύνους πριν αυτοί εμφανιστούν

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να προλαμβάνετε τους κινδύνους στον αγροδιατροφικό κλάδο..πριν αυτοί εμφανιστούν.