Στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και την προώθηση μέσω ειδικών κινήτρων, μορφών της ιδιωτικής ασφάλισης που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα, εστίασε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Μερελής, κατά την τοποθέτηση του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ).
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έκανε λόγο για ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξαιτίας «της μη τήρησης του νομοθετικού πλαισίου από τις τράπεζες, από τα διαδικτυακά κανάλια προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και από τις ασφαλιστικές εταιρίες», με αποτέλεσμα να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης και να εμποδίζεται η καθιέρωση ασφαλιστικής συνείδησης στο καταναλωτικό κοινό.
«Η Πολιτεία, η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ και η Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος, θα πρέπει να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο στο ακέραιο, να ελέγχουν και να περιορίζουν την ασυδοσία των τραπεζών και των υπόλοιπων εναλλακτικών δικτύων κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων», ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, τόνισε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι αν και έχουν γίνει αρκετά θεσμικά βήματα για την κατοχύρωση του κλάδου των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, απαιτούνται περαιτέρω «βελτιώσεις για να δοθούν λύσεις σε αστοχίες και αδικίες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά».
Στη συνέχεια, ο κ. Μερελής, ανέδειξε τις προοπτικές προώθησης νέων, σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων της ιδιωτικής ασφάλισης που λόγω της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών και ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθίστανται πλέον χρήσιμα και αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Πρέπει να προωθηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης για επαγγέλματα που επηρεάζουν άμεσα την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της κοινωνίας, αλλά και τις ζωές των πολιτών π.χ. γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές. Δεν μπορεί η πρόβλεψη αυτή να ξεκινά και να σταματά μόνο στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συστηματικής ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων «ώστε επιτέλους οι αποζημιώσεις να αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία λέγοντας ότι «οφείλει σε όλες αυτές τις αλλαγές να είναι παρούσα και να ενισχύει την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου αυτή είναι αναγκαία, δίνοντας τα απαραίτητα φορολογικά και όχι μόνο κίνητρα στους πολίτες. Επιπλέον, πρέπει να προβαίνει και στους απαραίτητους ελέγχους. Δεν επιτρέπεται το 2021 να κυκλοφορούν ακόμα ανασφάλιστα οχήματα ελλείψει πολιτικής βούλησης».
Σε ό, τι αφορά στην ετοιμότητα του κλάδου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, ο κ. Μερελής εξέφρασε την εκτίμηση ότι με μείωση της φορολογίας και τη διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ, μπορεί να προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ηλεκτρονικών υποδομών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και η ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, συνθήκες απαραίτητες για «να μπορούν να επιβιώσουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό – πολυκαναλικό περιβάλλον της ιδιωτικής ασφάλισης», αλλά και για να μπορούν να εγγυηθούν ότι «θα διασφαλίζεται η προστασία των ασφαλισμένων, θα καλλιεργείται σε υψηλό βαθμό η ασφαλιστική συνείδηση και θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό».
Κλείνοντας σημείωσε τη σημασία της ενότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος. «Είναι πιο αναγκαίο από πότε να εξασφαλίσουμε την ενότητα μας, το θεσμικό μας κύρος και να καταστούμε αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας και των υπόλοιπων συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά» είπε ο κ. Μερελής.
* Ο Κυριάκος Μερελής είναι Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ και Οικονομικός Επόπτης International Chamber of Commerce (ICC) HELLAS