Ι. Βοτσαρίδης, Interlife: Προοπτικές αγοράς, τι ξοδεύει ο Ελληνας για να ασφαλιστεί

της Ελενας Ερμείδου

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ιωάννης Βοτσαρίδης, τονίζοντας ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων θα ξεπεράσει για εφέτος το ρυθμό του ΑΕΠ της χώρας.  Για την ασφαλιστική παραγωγή της Interlife το 2023 εκτιμά ότι  θα αναπτυχθεί 12,4%, με τις λοιπές ασφαλίσεις κατά ζημιών να σημειώνουν σχεδόν τριπλάσια αύξηση (+17,31%), συγκριτικά με την αύξηση που εκτιμάται ότι θα σημειώσει ο κλάδος αυτοκινήτου (+6,40%).

Μιλώντας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κος Βοτσαρίδης τόνισε τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την Interlife του κλάδου υγείας , κατοικίας, των γενικών ασφαλίσεων και των ασφαλίσεων αυτοκινήτου, καταδεικνύοντας με παραδείγματα τις μεγάλες διαφορές  στην ασφάλιση στην κατά κεφαλήν δαπάνη ανά κάτοικο Ελλάδας και Ευρώπης.

Οι μεγάλες αποκλίσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη

Συγκεκριμένα: σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ο Ελληνας τόνισε δαπανά κατά μέσο όρο 67 ευρώ για την υγεία του, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης 683 ευρώ. Για γενικές ασφαλίσεις ο Ελληνας δαπανά 180 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος 1.103 ευρώ. Για την ασφάλιση αυτοκινήτου ο Ελληνας πληρώνει 92 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ ο Ευρωπαίος 358. Και για την ασφάλιση κατοικίας ο Ελληνας πληρώνει για να ασφαλιστεί 44 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος 344 ευρώ.

Τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα Ζημιών για την Ιταλία είναι περίπου 670 ευρώ σύμφωνα με την Eurostat και το ΙΟΒΕ, για την Ισπανία 739 ευρώ, για την Πορτογαλία 521, για την Γερμανία 1416, με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο στα 987 ευρώ.

Δίκτυα vs Bancassurance

O διευθύνων σύμβουλος της Interlife άσκησε κριτική στις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του bancassurance, τονίζοντας ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν τις καλύψεις στα μέτρα τους, ενώ τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Interlife μέσω των Δικτύων (ασφαλιστικών πρακτόρων, μεσιτών ασφαλίσεων).

Αξίζει να σημειωθεί για μία ακόμα φορά ότι η Interlife ανάτρεψε πλήρως το αρνητικό αποτέλεσμα που είχε γράψει στις επενδύσεις το 2022 λόγω της μεγάλης αστάθειας που επικράτησε στις αγορές, ανοίγοντας νέο κύκλο κερδοφορίας και προοπτικών ανάπτυξη και αύξηση των μεριδίων στις Γενικές Ασφαλίσεις, ασφαλίσεις κατοικίας και γενικές αστικές ευθύνες.