Το σχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Έδεσε το σχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές. Ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Λίγες ημέρες πριν την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, και αμέσως μετά την βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία.

Η κυβέρνηση, έτσι έλεγξε τον προϋπολογισμό, όπως ακριβώς ήθελε και η ιδιωτική ασφάλιση πήρε αυτό που ήθελε: να ασφαλίζει για καταστροφές και να γίνει η ασφάλιση κατοικίας υποχρεωτική.

Μέχρι τώρα, όμως δεν έχει ακουστεί τίποτα παρά μόνο «θόρυβος». Ακούστηκε η υποχρεωτικότητα, δεν έχουν μπει στον προϋπολογισμό τόσα κονδύλια, όσα θα έμπαιναν για κρατική αρωγή, πριν γίνει η ανακοίνωση, δεν ακούστηκε το σχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση. Και όλοι περιμένουμε.

Που θα πάνε οι κίνδυνοι;

Θα πάνε όλοι οι κίνδυνοι στους ιδιώτες, θα υπάρξει κάποιο σχέδιο με την συνεργασία της κυβέρνησης; Θα υπάρξει ένα πλαίσιο για φυσικές καταστροφές, όπως προέβαλε η αγορά, σαν και αυτό που υφίσταται στην Γαλλία από το 1982 μαζί και ένα πλαίσιο αποζημιώσεων για αγρότες ; Γιατί ας μην ξεχνάμε και το πάγιο αίτημα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για ασφαλίσεις αγροτικής οικονομίας. Θα γίνει ένα πλαίσιο σαν και το TCIP της Τουρκίας; Θα γίνει κάτι παρόμοιο με την Ισλανδία που η ασφάλιση έχει δημόσιο χαρακτήρα αλλά οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται από το κράτος; Θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Ελβετίας που η ασφάλιση είναι υποχρεωτική ιδιωτικά και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται μόνο από τις ασφαλιστικές; Το μοντέλο της Νορβηγίας που ασφάλιση φυσικών καταστροφών είναι ως συμπληρωματική κάλυψης στις ασφαλίσεις πυρός και πάλι εκεί το κράτος δεν αποζημιώνει; Ή στην Ισπανία που η κάλυψη για φυσικές καταστροφές είναι ημί-υποχρεωτική και δίδεται συμπληρωματικά στις βασικές ασφαλίσεις.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο ας μην μιλήσουμε τώρα, η διείσδυση της ασφάλισης είναι μεν, πολύ υψηλή, η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική αλλά οι πολίτες αγοράζουν τις κατοικίες τους με στεγαστικό δάνειο, οπότε υποχρεούνται έμμεσα.

Υπάρχουν πολλά σχήματα για να διαλέξει ένα η αγορά, ή ακόμα και δύο. Το ζητούμενο είναι να μην παγώσουν οι συζητήσεις και χρειάζονται και πάλι αναθέρμανση.

Τώρα με τις επιχειρήσεις, το πως θα υποχρεώσουν τις μικρές που δεν είναι συμμορφωμένες με την νομοθεσία να ασφαλιστούν, και ποιοι θα τις ασφαλίσουν είναι μία διαφορετική συζήτηση.

Αυτή την στιγμή την αναζητούσε χρόνια η αγορά.