της Έλενας Ερμείδου
Το ότι δεν λύσαμε το συνταξιοδοτικό ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. Αν δούμε την πορεία της χώρας από το 2000 μέχρι το 2015, διαπιστώνουμε ότι για το ασφαλιστικό δόθηκαν 220 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το χρέος της χώρας.
Τα ελλείμματα που καλύφθηκαν στο ασφαλιστικό από την κρατική χρηματοδότηση αντιπροσώπευαν το 83% της αύξησης του χρέους. Λύθηκε σήμερα, εν έτει 2019, μετά από τις τόσες περικοπές; Όχι, στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό είναι «κουτσό» και ό,τι και να κάνει από μόνο του δεν θα μπορέσει να σταθεί αν δεν προστεθούν «υποστηλώματα».
Έχουμε και το βάρος του δημογραφικού, σείοντας ακόμη περισσότερο τα υπό κατάρρευση θεμέλια του συστήματος. Δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από το πρόβλημα του δημογραφικού: γερασμένος πληθυσμός, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, ελάχιστες εισφορές, εισφοροδιαφυγή, ανύπαρκτα κίνητρα. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Όμως, ο εχθρός των ανθρώπων είναι ο άνθρωπος. Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου, βγήκαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα παριστάνοντας τους σωτήρες, βγήκαμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε, όμως δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε. Είναι το πιο δύσκολο, χρειάζεται να γνωρίζεις το πρόβλημα, να ξέρεις τι θέλεις και να μπορείς να καταλάβεις τι θέλουν οι άλλοι.
Κάτι πάει να γίνει το τελευταίο διάστημα, καλή και οργανωμένη είναι η πρωτοβουλία του συνεδρίου της ΕΑΕΕ για τις συντάξεις σε συνεργασία με ΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ.
Συντονισμένη με το συνταξιοδοτικό είναι και η Ευρώπη. Μας λανσάρει ένα νέο Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (Pan-European Personal Pension Product-PEPP), το οποίο λέγεται ότι θα ενισχύσει τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ, όμως, σύμφωνα με την Insurance Europe, είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το αν το προϊόν αυτό θα τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Στο μέτωπο των συντάξεων συσπειρώνονται πολλές δυνάμεις. Τα πράγματα αλλάζουν, ας προσαρμοστούμε, λοιπόν, κι εμείς, να γλυτώσουμε το περιθώριο και τον αφανισμό.
Aναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World