Παγκόσμια κενά προστασίας: Ένα “αγκάθι” τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ο ρόλος του ασφαλιστή

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) αποκαλύπτει τα πιο σημαντικά —και αυξανόμενα— ετήσια παγκόσμια κενά προστασίας που ποσοκοποιούνται ως εξής: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ για τις συντάξεις, 0,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τον κυβερνοχώρο, 0,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την υγεία και 0,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για φυσικές καταστροφές.

Η έκθεση προσδιορίζει τους παράγοντες που προκαλούν αυτά τα κενά προστασίας τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τον οποίο ορισμένοι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ασφαλιστούν πλήρως. Η έκθεση παρέχει επίσης μια επισκόπηση του ευρέος φάσματος πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια ευρεία ποικιλία ενδιαφερομένων για την αντιμετώπιση των κενών αυτών.

Η πρόεδρος της GFIA, Σούζαν Νίλι, σχολίασε: «Οι ασφαλιστές σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο μέτωπο των κενών ασφαλείας, προστατεύοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και βοηθώντας στην ανάκαμψη τους, όταν αυτοί οι κίνδυνοι δεν αποφευχθούν. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει αυτή η έκθεση, μια σειρά παραγόντων έχουν οδηγήσει σε τεράστια και αυξανόμενα παγκόσμια κενά προστασίας που θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Οι ασφαλιστές μπορούν και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κενών. Μεταξύ αυτών είναι η χρήση τεχνολογίας οπυ βοηθά στην αξιολόγηση των κινδύνων και των απαιτήσεων προκειμένου  η ασφάλιση να γίνει πιο προσιτή για ανθρώπους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, το κλείσιμο των κενών θα απαιτήσει επίσης την ανάληψη δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία συνθηκών που θα υποβοηθούν τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων. Αυτές οι ενέργειες στη διατήρηση μιας προσιτής ασφαλιστικής προστασίας με τον μετριασμό του κινδύνου».

Η έκθεση χρησιμοποιεί μια σειρά περιπτωσιολογικών μελετών για να καταδείξει τις ενέργειες ιδιωτικής ή/και δημόσιας πολιτικής που έχουν ληφθεί για τη μείωση των κενών προστασίας. Περιλαμβάνει επίσης τις συστάσεις της GFIA προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα καλύτερα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου και την αύξηση της προστασίας.

«Η έκθεση καθιστά σαφή τα βήματα που απαιτούνται για να μειωθούν τα κενά προστασίας και να βοηθηθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις ασφαλιστικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να πετύχουν και να ευδοκιμήσουν», πρόσθεσε ο Neely.