Αποκαλυπτική έρευνα: Ασφαλιστικός κλάδος, κρίση του 2008 και πανδημία

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για την περίοδο της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον ασφαλιστικό κλάδο διεξήγαγε η Swiss Re

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδεικτικά της δυναμικής του κλάδου παγκοσμίως, την περίοδο που διανύουμε. Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της Swiss Re AG, ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει πιο γρήγορα και πιο δυναμικά από την πανδημία συγκριτικά με την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008, παρά τα εμπόδια όπως τα χαμηλά επιτόκια και ο κίνδυνος πληθωρισμού.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, η πανδημία δεν εξασθένισε τη συνολική κεφαλαιοποίηση ή την οικονομική ισχύ των ασφαλιστών, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να καταγράφουν νέες καλύψεις και να αυξάνουν τα έσοδά τους, δήλωσε ο οικονομολόγος Thomas Holzheu στο Reuters.

Η υπογραφή νέων συμβολαίων ήταν πιο δύσκολη το 2009 και το 2010, όταν οι ασφαλιστές είχαν πληγεί από τις απώλειες κεφαλαίου, την αργή οικονομική ανάπτυξη και τα εξαντλημένα εισοδήματα.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα έχουν πλέον περισσότερα χρήματα χάρη στα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης και στήριξης της οικονομίας, ενώ παράλληλα η ανάγκη προστασίας έναντι κινδύνων έχει γίνει πιο ορατή και πιο επιτακτική, πρόσθεσε.

“Βλέπουμε μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική ζήτηση για ασφάλιση – πέρυσι, φέτος, και αναμένουμε και τα επόμενα χρόνια – σε σύγκριση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η βιομηχανία ήταν μέρος των ζητημάτων που είχαν ανακύψει με τις χρηματοπιστωτικές αγορές”, είπε.

Η άποψη της Swiss Re ευθυγραμμίζεται με άλλα σημάδια bullish. Οι παγκόσμιες εμπορικές τιμές ασφάλισης, για παράδειγμα, αυξήθηκαν 18% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο μεσίτης ασφαλειών Marsh McLennan Cos Inc (MMC.N) τον Μάιο.

Η Swiss Re δήλωσε ότι αναμένει ετήσια αύξηση για όλα τα ασφάλιστρα, όχι μόνο για εμπορικά, της τάξης του 3,3% φέτος και 3,9% το 2022, έπειτα από πτώση μόλις 1,3% πέρυσι.

Το 2008 η πτώση ανήλθε στο 3,7% ενώ καταγράφηκε βραδύτερη ανάκαμψη 0,5% και 2,1% το 2009 και 2010, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*